Nectarines met krokante havermout

  20 minuten

  Sappige nectarines worden afgedekt met een goudbruin en knapperig laagje gebakken havermout: net zo lekker als een ovenschotel, maar veel minder werk. Serveer hierbij vanillevla of room.


  4 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 100 g havermout (vlokken)
  • 2 eetl. bruine basterdsuiker
  • 50 g boter
  • 4 stevige, rijpe nectarines, in partjes
  • 2 eetl. kristalsuiker

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:20min 

  1. In een kom havermout met bruine basterdsuiker vermengen. In een grote koekenpan om matig vuur de boter smelten. Zet het vuur wat lager en roer de havermout door de boter, verspreid de havermout over de bodem van de pan en bak deze 3 minuten op een laag vuur.
  2. Intussen de nectarinepartjes in een pan vermengenmet kristalsuiker en sprenkeler 1 eetlepel water over. Op een matig tot hoog vuur de nectarines 2-3 minuten omscheppen tot ze sappig, een beetje kleverig en langs de randjes wat zachter worden (ze zullen hierbij sissen in de pan). Neem de pan van het vuur en houd de nectarines afgedekt warm.
  3. Draai het vuur onder de havermout na 3 minuten weer iets hoger en bak de havermout onder voortdurend omscheppen nog 5-6 minuten tot hij licht kleurt. Houd de havermout goed in de gaten: draai het vuur lager als de vlokken te snel beginnen te kleuren, of hoger als ze te bleek blijven.
  4. Schep de nectarines in een schaal en spreid ze gelijkmatig uit. Strooi de havermout erover, spreid de vlokken gelijkmatig uit en druk ze licht aan met de bolle kant van een lepel. Serveer het dessert direct of laat het indien gewenst eerst even rusten.

  Variaties

  • Vervang de nectarines door 500 g moesappels (geschild, in dunne partjes), ca. 5 min. omgeschept met 4 eetl. suiker en 1 eetl. water. • Of gebruik 6 stengels rabarber (in stukjes van 2 cm), ca. 5 min. omgeschept met 4 eetl. suiker en 1 eetl. water.

  Nectarines met gebakken broodkruim … ander idee

  Laat de havermout achterwege. Snijd in plaats daarvan de korst van 1 klein witbrood en verkruimel het brood grof in een keukenmachine of blender. Voeg 3 eetl. fijne kristalsuiker toe in plaats van de bruine suiker. Laat 80 g boter smelten en schep het kruimelmengsel hierin om tot het goudbruin kleurt. Bereid 8 nectarines zoals aangegeven in stap 2. Schep de helft hiervan in een souffléschaal en verdeel hierover de helft van het kruimelmengsel. Schep hierop de resterende nectarines en dek ze af met de resterende kruimels. Druk dit stevig aan met de bolle kant van een lepel. Laat het dessert 10 min. rusten alvorens het te serveren.

  … tip

  Havervlokken zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Als u grove havervlokken combineert met een gelijke hoeveelheid fijnere havervlokken, is de stuctuur meer gevarieerd.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)