Provençaals lamsvlees

    Provençaals lamsvlees

    2keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    Mediterrane groenten vormen een kleurrijk bijgerecht voor gegrild, mals lamsvlees. Serveer hierbij stokbrood of knoflookbrood om de lekkere jus van het bord te dippen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetl. olijfolie
    • 1 grote rode ui, kleingesneden
    • 1 grote groene paprika, in blokjes
    • 1 courgette, in blokjes
    • 1 kleine bol venkel, in blokjes
    • 2 tenen knoflook, uitgeperst
    • 4 theel. Provençaalse kruiden
    • 4 magere lamsschijven, ca. 125 g per stuk
    • 4 grote pomodoretomaten, in blokjes
    • 2 eetl. zwarte olijventapenade

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Houd 2 theel. van de olie apart en verhit de rest van de olie in een diepe koekenpan. Bak hierin de ui, paprika, courgette en venkel met de knoflook en kruiden ca. 10 min. op matig vuur, onder af en toe omscheppen, tot ze licht kleuren.
    2. Bestrijk terwijl u de groenten bakt de lamsschijven licht met de resterende olie en bestrooi ze met wat zout en peper. Verhit een geribbelde grillpan of gewone koekenpan, of verwarm de grill voor op de hoogste stand. Grill (of bak) de lamsschijven 5-8 min. (afhankelijk van de dikte), waarbij u ze halverwege keert, tot ze van binnen rosé zijn. Neem ze van het vuur.
    3. Voeg de tomaten en tapenade toe aan de groenten en laat deze nog 3-4 min. meepruttelen. Leg de lamsschijven in de pan en serveer het gerecht meteen.

    Variaties

    • Vervang de lamsschijven door lamskoteletten. * • Gebruik gewone tomaten of een blik kleingesneden tomaten in plaats van pomodoretomaten. * • Vervang de Provençaalse kruiden door 2-3 theel. venkelzaad voor een warm, anijsachtig aroma. * • In plaats van tapenade kunt u ook 6-8 ontpitte zwarte olijven (kleingesneden) gebruiken, of 2 eetl. groene pesto.

    … werk vooruit

    Indien gewenst kunt u de groenten van tevoren bakken, laten afkoelen en afgedekt in de koelkast bewaren: ze worden er zelfs nog lekkerder van. Gebruik ze binnen 2 dagen en serveer ze koud, of warm ze op tot ze kokendheet zijn.

    Marokkaans lamsvlees … ander idee

    Bak de groenten zoals aangegeven in stap 1, maar vervang de kruiden door 1 eetl. harissa. Grill het lamsvlees zoals aangegeven. Laat de tomaten en tapenade achterwege en vervang deze door 8 zachte, voorgeweekte abrikozen (in vieren) en 2½ dl sinaasappelsap. Roer er 3 eetl. fijngesneden korianderblad door. Serveer hierbij couscous.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren