Schotse hertenstoofschotel met kastanjes

    Schotse hertenstoofschotel met kastanjes

    5keer bewaard
    2uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Hertenvlees is heel mager en levert net als andere soorten rood vlees veel ijzer en mineralen. Als u het vlees stooft met bier en wintergroenten krijgt het een overheerlijke smaak. Gebruik voor dit gerecht bier van de beste kwaliteit.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g mager hertenstoofvlees, ontbeend en in blokjes van 2-3 cm
    • 2 eetl. fijngemalen havermout
    • 2 eetl. extra vergine olijfolie
    • 2 uien, gesnipperd
    • 6 dl bier van goede kwaliteit
    • 1 theel. tijmblaadjes
    • 3 jeneverbessen, gekneusd
    • 2 flinke snufjes piment
    • 150 g kleine sjalotjes, gepeld
    • 250 g kleine worteltjes, geschrapt
    • 250 g kleine pastinaakjes of raapjes, schoongeboend, of blokjes koolraap
    • 1 stokbrood
    • 100 g gare, gepelde kastanjes (uit vacuümpak of blik)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. Verwarm de oven voor op 160°C/gasstand 2. Wentel de blokjes vlees door de havermout en schud het teveel eraf.
    2. Verhit de olijfolie in een grote, ovenbestendige braadpan en braad de blokjes vlees hierin rondom bruin. Schep ze op een bord. Bak in dezelfde pan de gesnipperde uien op laag vuur ca. 10 min., onder regelmatig omscheppen, tot ze licht kleuren.
    3. Voeg het bier, de tijm, jeneverbessen, piment en wat zout en peper toe. Breng het bier al roerend aan de kook.
    4. Voeg de sjalotjes, worteltjes, pastinaakjes (of raapjes, of koolraap) en de blokjes vlees toe, evenals het uitgelopen vleesvocht. Breng opnieuw aan de kook. Leg het deksel op de braadpan en plaats hem 1¼-1½ uur in de oven, of tot het vlees gaar is. Roer tussentijds af en toe om.
    5. Snijd tegen het einde van de stooftijd het stokbrood in sneetjes van ca. 1½ cm dik en schik ze op een bakplaat. Rooster ze in ca. 15 min. gelijkmatig goudbruin.
    6. Schep de kastanjes door de gare stoofschotel. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Schik de sneetjes geroosterd brood op de stoofschotel en laat hem onafgedekt nog 5 min. in de oven staan. Serveer direct.

    variaties

    • In plaats van hertenstoofvlees kunt u ook wildzwijn of runderstoofvlees gebruiken en laat de schotel dan 30 minuten langer in de oven staan. Bestrijk het geroosterde brood met mosterd. * • Vervang 1½ dl van het bier door runderbouillon.

    kokstips

    • Sjalotten en kleine uitjes zijn gemakkelijk te pellen als u de schil aan de bovenkant even insnijdt en ze vervolgens 2 min. laat weken in een kom met kokendheet water. * • U kunt dit gerecht voorbereiden tot en met stap 4 en vervolgens laten afkoelen. Bewaar de stoofschotel 1-2 dagen in de koelkast of vries hem in. Laat hem zo nodig ontdooien en verwarm hem tot hij door en door heet is. Voeg dan pas de kastanjes en het geroosterd brood toe.

    INFO

    vooraf bereiden * 547 kcal. * 213 g groente & fruit

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren