Schep couscous losjes om met een beetje vinaigrette, gegrilde groenten, malse tuinboontjes of doperwten en kip en u hebt een heerlijke lauwwarme salade. Geef er een salade van groene blaadjes bij.
Volg het basisrecept maar laat de kip achterwege. Bestrijk 4 rodemulfilets (à 125 g) elk met ½-1 theel. harissa. Sprenkel er wat extra vergine olijfolie en citroensap over en leg ze 8–10 min. onder een matig hete grill tot ze gaar zijn. Bestrooi ze met wat zout en peper. Schep de couscoussalade met gegrilde groenten op een grote schaal en schik de visfilets erop.
Vervang voor een vegetarische versie de kip door 400 g flageoletbonen (blik, afgespoeld) toe. Spoel ze af, laat ze uitlekken en schep ze om met 2 eetl. vinaigrette of 2 eetl. olijfolie en 1 eetl. citroensap. Strooi er zwarte peper over.
Gebruik gegrilde kant-en-klare paprika's uit een pot en vervang de gegrilde courgette door gemarineerde groenten (aubergine of courgette) uit een pot.
Harissa is een pittige peperpuree. De scherpte kan nogal variëren, daarom is het verstandig aanvankelijk niet meer dan 1 theel. te gebruiken.