Zomerse couscoussalade

    Zomerse couscoussalade

    14keer bewaard
    25min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Schep couscous losjes om met een beetje vinaigrette, gegrilde groenten, malse tuinboontjes of doperwten en kip en u hebt een heerlijke lauwwarme salade. Geef er een salade van groene blaadjes bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g couscous
    • 4 dl kokendheet water of bouillon (van blokje)
    • 2 groene of rode paprika's, in vieren gesneden
    • 1 kleine courgette, overlangs in vieren gesneden
    • 150 g diepvriestuinbonen of 100 g diepvriesdoperwten
    • 5 eetl. vinaigrette, liefst zelfgemaakte (blz. 31)
    • 1-2 eetl. citroensap, naar smaak
    • 1 theel. kaneel
    • 4 eetl. geroosterd amandelschaafsel, plus wat extra om erover te strooien
    • 400 g gare kip, in blokjes
    • 15 g peterselie of korianderblad, fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Laat de couscous wellen: Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Roer de couscous om met het hete water of de bouillon en 1 theel. zout en laat hem wellen terwijl u de groenten bereidt.
    2. Gril de groenten: Gril de paprika's en courgette 15 min., of tot ze gaar zijn en licht kleuren. Keer ze wanneer nodig. Snijd de groenten klein.
    3. Kook de peulvruchten: Doe terwijl de overige groenten onder de grill liggen de tuinbonen of doperwten in een pan met licht gezouten, kokend water en kook ze 3 min. Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan. Dep ze droog. Druk als u genoeg tijd hebt de tuinbonen uit hun vliesjes.
    4. Stel de salade samen: Schep de couscouskorrels losjes om met een vork. Voeg de vinaigrette, het citroensap, de kaneel, het amandelschaafsel, de gegrilde groenten en de kip toe. Breng de salade op smaak, voeg de kruiden toe en schep alles goed door. Garneer de salade indien gewenst met partjes citroen en serveer hem.

    Couscoussalade met vis en harissa … ander idee

    Volg het basisrecept maar laat de kip achterwege. Bestrijk 4 rodemulfilets (à 125 g) elk met ½-1 theel. harissa. Sprenkel er wat extra vergine olijfolie en citroensap over en leg ze 8–10 min. onder een matig hete grill tot ze gaar zijn. Bestrooi ze met wat zout en peper. Schep de couscoussalade met gegrilde groenten op een grote schaal en schik de visfilets erop.

    Variatie

    Vervang voor een vegetarische versie de kip door 400 g flageoletbonen (blik, afgespoeld) toe. Spoel ze af, laat ze uitlekken en schep ze om met 2 eetl. vinaigrette of 2 eetl. olijfolie en 1 eetl. citroensap. Strooi er zwarte peper over.

    …nog sneller

    Gebruik gegrilde kant-en-klare paprika's uit een pot en vervang de gegrilde courgette door gemarineerde groenten (aubergine of courgette) uit een pot.

    Kooktip

    Harissa is een pittige peperpuree. De scherpte kan nogal variëren, daarom is het verstandig aanvankelijk niet meer dan 1 theel. te gebruiken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren