Broodpudding met panettone en kruidige sinaasappelsaus

    Broodpudding met panettone en kruidige sinaasappelsaus

    2keer bewaard
    1uur30min


    27 personen hebben dit gemaakt

    Een verrukkelijke variant op het klassieke recept voor deze lichte, hemelse Italiaanse kerstbroodpudding. Panettone lijkt op brioche, maar is gevuld met rozijnen en sinaasappelkonfijt en citroenschil. De heerlijke saus op basis van sinaasappellikeur maakt dit gerecht tot een perfecte lekkernij voor de feestdagen.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Broodpudding
    • 350 gr panettone, in stukjes
    • 3 eieren, licht opgeklopt
    • 100 gr suiker
    • 500 ml slagroom
    • 2 tl vanille-extract
    • 1 eetlepel Grand Marnier of een andere sinaasappellikeur
    • 1 snufje zout
    • 1/8 theelepel vers geraspte nootmuskaat
    • 1 1/2 theelepel fijn geraspte citroenschil
    • 2 theelepels fijn geraspte sinaasappelschil
    • 2 1/2 eetlepels ongezouten boter, in klontjes
    • 2 el suiker
    • De saus
    • 125 gr boter
    • 100 gr suiker
    • 4 eetlepels Grand Marnier of een andere sinaasappellikeur
    • 3 eetlepels water
    • 1/8 theelepel vers geraspte nootmuskaat
    • 1/8 tl zout
    • 1 ei

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. De stukjes panettone in een compacte laag over een met boter ingevette bakvorm van 2 liter verdelen. Niet te stevig aandrukken. Resterende stukjes brood apart zetten.
    2. 3 eieren en 100 gr basterdsuiker opkloppen tot de suiker is opgelost en het mengsel een lichtgele kleur heeft. Room, vanille en 1 eetlepel sinaasappellikeur erdoor roeren. 1 mespuntje zout, 1/8 theelepel nootmuskaat, citroenrasp en sinaasappelrasp erdoor roeren. Het mengsel over de stukjes panettone in de bakvorm schenken. Afdekken en 30 minuten in de koelkast zetten.
    3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
    4. De bakvorm uit de koelkast halen, keukenfolie verwijderen en 2 1/2 eetlepel boter en 2 eetlepels basterdsuiker over de bovenkant van de broodpudding verdelen.
    5. De bakvorm in een ondiepe ovenschaal zetten die 4-6 cm groter is dan de bakvorm. In het midden van de voorverwarmde oven zetten en heet water in de ovenschaal schenken (tot 2 cm hoogte rondom de bakvorm) om een waterbad te vormen.
    6. De broodpudding in het waterbad bakken tot de pudding stevig is en een mes schoon uit het midden verwijderd kan worden (1-1 1/4 uur). Het waterbad zorgt ervoor dat de broodpudding gelijkmatig gaart en luchtig blijft. De broodpudding voorzichtig uit het waterbad halen en minstens 15 minuten laten afkoelen alvorens te serveren.
    7. Net voor serveren de saus maken: in een sauspan op laag vuur de resterende boter smelten. 100 gr suiker, 4 eetlepels sinaasappellikeur, 3 eetlepels water, 1/8 theelepel nootmuskaat en 1/8 theelepel zout erdoor roeren. Al roerend op een middelhoog vuur verhitten tot de suiker volledig is opgelost en de saus heet is. Van het vuur halen.
    8. In een kleine mengkom 1 ei goed opkloppen. Tijdens het kloppen langzaam 2 eetlepels van de hete saus erbij schenken. Vervolgens snel kloppend het verwarmde eimengsel bij de saus schenken.
    9. De sauspan weer op een laag vuur zetten en voorzichtig roerend de temperatuur tot middelhoog verhogen. Blijven roeren tot de saus bijna suddert, eventueel de temperatuur verlagen als de saus dreigt te koken. Blijven roeren tot de saus indikt (1-2 minuten). Over de broodpudding lepelen en direct serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren