Knapperige, romige donuts

    Knapperige, romige donuts

    114keer bewaard
    40min


    1305 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb al zoveel verschillende donut-varianten uitgeprobeerd maar dit is de beste! Ze zijn net zo lekker als de donuts die ik altijd in mijn favoriete donutwinkel koop.

    Ingrediënten
    Porties: 18 

    • 2 zakjes (7 gr) gedroogde actieve bakkersgist
    • 60 ml warm water (45 graden Celsius)
    • 350 ml lauwe melk
    • 100 gr suiker
    • 1 tl zout
    • 2 eieren
    • 150 gr boter (in twee gedeelten)
    • 625 gr bloem
    • 250 gr poedersuiker
    • 1,5 tl vanille-extract
    • 60 ml heet water, of zoveel als nodig
    • 1 liter plantaardige olie om in te frituren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    1. Strooi de gist in het warme water en laat het 5 minuten staan totdat het gaat schuimen.
    2. Doe het gistmengsel, melk, suiker, zout, eieren, 75 gr boter en de helft van de bloem in een grote kom en roer met een mixer of houten lepel 2 minuten door. Klop de resterende bloem er beetje bij beetje door totdat het deeg niet meer plakt aan de kom. Kneed het deeg in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af. Zet het op een warme plaats en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is. Het deeg is klaar als het een beetje terugveert wanneer je het indrukt.
    3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het voorzichtig uit tot een plak met een dikte van 1 cm. Prik er met een rond vormpje donuts uit en laat ze wederom rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. Dek ze lichtjes af met een doek.
    4. Smelt de resterende boter in een steelpannetje op middelmatig vuur. Roer de poedersuiker en vanille-extract erdoor tot een glad mengsel. Zet het vuur uit en roer lepel voor lepel het hete water erdoor totdat de glazuur dun maar niet waterig is. Zet weg.
    5. Verwarm in een frituur of zware pan de olie tot 175 graden Celsius. Laat de donuts in de hete olie glijden met behulp van een brede spatel. Keer de donuts om als ze boven komen drijven. Frituur de donuts aan beide kanten lichtbruin. Haal ze uit de olie en laat ze op een rooster uitlekken. Doop de donuts in de glazuur als ze nog warm zijn en leg ze op een rooster zodat het teveel aan glazuur eraf kan lopen. Leg een bakplaat onder het rek zodat zodat je het afgedropen glazuur kunt opvangen en minder hoeft schoon te maken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (12)

    van
    64

    er staat 2x dat je 75 gr boter nodig hebt, heb je dan ook 2x 75 gr boter nodig ofniet? - 10 aug 2012

    van
    36

    Blijven de donuts wel lekker zacht met dit recept zoals je ze koopt in de supermarkt? Gebruik je gewone patent tarwe bloem uit de supermarkt of heb je speciale nodig? Laatste recept die ik heb geprobeerd, worden de donuts hard en smaken ze meer als oliebollen. - 19 jan 2013

    Faat
    van
    36

    super goed recept!! Alleen gebruik ik 650 gr bloem ipv 575 omdat anders het deeg te nat is. Voor de rest super!! - 05 jan 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren