Snoephuis

  (138)
  5 dagen 10 minuten

  Dit snoephuis maakte mijn moeder toen wij klein waren. Elk jaar een groot succes! Gebruik uw eigen creativiteit om snoep voor deuren, ramen, tuin en tuinpad te vinden. Vergeet niet dat de bereiding van het snoephuis 2-3 dagen duurt.


  133 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 1 

  • 175 gr boter
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl fijngeraspte citroenschil
  • 1 1/2 eetlepel citroensap
  • 150 gr donkere suikerstroop
  • 2 eieren
  • 375 gr bloem
  • 1 dessertlepel bakpoeder
  • 1 el gemalen gember
  • 1 dessertlepel pimentpoeder (allspice)
  • het wit van 6 eieren
  • 1,75 kg glaceersuiker, gezeefd

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 3dagen  ›  Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 2dagen rusten  ›  Klaar in:5dagen10min 

  1. Uit dun karton de volgende stukken snijden: een lange muur (12x20 cm); een korte muur (12x13 cm); een driehoekvormige gevel (12x7,5x7,5 cm) en een rechthoekig dakstuk (12x23 cm). Met tape korte muur aan dakgevel plakken (de stukken van 12 cm aan elkaar plakken).
  2. In een grote kom boter en suiker licht en luchtig opkloppen. Citroenrasp, citroenschil en suikerstroop erdoor mengen. Geleidelijk 2 eieren erdoor kloppen. Bloem, bakpoeder en kruiden in een kom zeven en door de roommix roeren. Wikkel het deeg in bakpapier en zet het 1 uur in de koelkast.
  3. Het deeg op een licht bebloemd oppervlak leggen en in 6 porties verdelen. 2 porties moeten iets groter zijn dan de andere 4. Op een licht bebloemd oppervlak de 4 kleinere porties uitrollen tot ong. de maat van de lange en korte muur en de gevel; snijd alle stukken 2x uit. Het resterende deeg uitrollen en de 2 rechthoekige daken uitsnijden. De stukken koek over de bakplaten verdelen.
  4. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5 en de koek in ong. 10 minuten krokant bakken. Uit de oven halen en een paar minuten op de bakplaat stevig laten worden. Vervolgens op een rooster leggen en een nacht hard laten worden.
  5. In een grote kom het wit van 2 eieren licht opkloppen. Geleidelijk ong. 1/3 van de glaceersuiker erdoor kloppen. Het glazuur moet glad zijn en stevige pieken vormen. Een lijn glazuur van 23 cm over een ondergrond trekken, daarop een stuk muur zetten en aandrukken zodat hij stevig overeind blijft staan. Zo nodig een beetje extra glazuur langs de koekrand smeren. Een korte muur nemen en de beide zijkanten glaceren. Een lijn glazuur haaks op de staande muur trekken en de korte muur plaatsen. Procedure herhalen tot alle muren geplaatst zijn. Laat de muren minstens 2 uur drogen en hard worden alvorens het dak erop te zetten. Voor het dak: een dikke laag glazuur over alle muren trekken en de stukken voor het dak positioneren. De stukken dak hangen iets over de muur en vormen een dakrand. Een beetje glazuur over de bovenkant van het dak trekken en de 2 stukken tegen elkaar drukken. Een nacht laten staan zodat het huis goed stevig staat.
  6. Voor het decoreren de resterende glazuur maken. In een grote kom het wit van 4 eieren licht opkloppen en resterende glaceersuiker als aangegeven erdoor kloppen. Gebruik dit glazuur om het dak een sneeuwlaagje te geven en de verschillende soorten snoep vast te plakken. Als laatste poedersuiker of gezeefd glaceersuiker over het snoephuis strooien.

  Bouwen van een koekhuis, stap-voor-stap

  Bekijk ook ons artikel over het bouwen van een koekhuis. En hier vind je een patroon voor een koekhuis.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (138)