Traditionele kerstpudding

    Traditionele kerstpudding

    1keer bewaard
    7uur30min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een vrij simpele plumpudding, maar in tegenstelling tot vele andere recepten zitten hier daadwerkelijk pruimen in. Helaas heb je er zo veel ingrediënten voor nodig dat het bijna geen zin heeft om het in slechts kleine hoeveelheden te maken. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, want deze pudding laat zich prima als kadootje weggeven. Eventueel kunnen de pruimen vervangen worden door een mengsel van gedroogde en verse abrikozen of perziken.

    Ingrediënten
    Porties: 20 

    • 125 gr volkorenmeel
    • 125 gr verse broodkruimels
    • 125 gr gemalen suet (niervet)
    • 3 geklopte eieren
    • 1 kleine wortel, geraspt
    • 1 appel - geschild, klokhuis verwijderd en geraspt
    • 85 gr bruine suiker
    • 75 gr gehakte geblancheerde amandelen
    • 50 gr gember op siroop, in stukjes gesneden
    • 2 el gemalen amandelen
    • 60 gr gehakte walnoten
    • 75 gr halve geglazuurde kersen
    • 100 gr sultanas (of rozijntjes)
    • 50 gr gedroogde krenten
    • 100 gr gemengde gekonfijte vruchtenschil, fijngesneden
    • 4 pruimen, pitten verwijderd en fijngesneden
    • het sap en schil van 1 citroen
    • 1,5 tl mixed spice (een Britse kruidenmix, ook wel pudding spice genoemd, die meestal kaneel, nootmuskaat en piment bevat)
    • 3/4 tl bakpoeder
    • 125 ml bier (ale)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 7uur  ›  Klaar in:7uur30min 

    1. Doe de bloem, broodkruimels, suet, eieren, geraspte wortel, geraspte appel, bruine suiker, gehakte amandelen, gember, gemalen walnoten, kersen, sultanas (rozijntjes), krenten, geconfijte schil van gemende vruchten, pruimen, citroensap en -schil, mixed spice, bakpoeder en bier in een grote kom en laat ieder gezinslid 1 keer in de kom roeren terwijl hij/zij een wens doet. Als je meer gedroogd fruit dan vers fruit hebt gebruikt, voeg dan een beetje extra bier toe om het mengsel minder stevig te maken.
    2. Vet 2 grote of 4 kleine puddingvormen in en vul deze tot 7/8 op met het puddingmengsel. Dek stevig af met ingevet bakpapier, doe hieroverheen een laagje aluminiumfolie en bind de rand dicht met een touwtje. Zet de pudding op een onderzetter in een grote pan met zoveel kokend water dat de puddingvorm tot ongeveer de helft in het water staat. Stoom de pudding op middelmatig vuur, terwijl het in het kokende water staat, gaar. Dit duurt voor kleine puddingen ongeveer 5 uur, voor grote zo'n 10 uur. Voeg regelmatig wat water toe om het verdampte water aan te vullen. De puddingvorm moet steeds tot de helft in het water blijven staan.
    3. Als je de pudding niet direct opdient, laat hem dan volledig afkoelen, vervang het vetvrije bakpapier en de folie door een nieuwe laag en bewaar het op een droge, koude plaats. Giet er af en toe wat rum of brandy overheen. Je kunt de pudding op die manier maximaal 3 maanden bewaren. Stoom de pudding in 2 tot 3 uur warm voordat je hem serveert.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren