Gemberkoekjes

    Gemberkoekjes

    13keer bewaard
    25min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een gezonde versie van een traditioneel kerstrecept. Maak ronde koekjes of koop leuke vormpjes en stimuleer kinderen om zelf figuurtjes te maken, zoals sterren of een kerstboom. Laat ze de koekjes ten slotte garneren met gedroogd fruit of noten. Welke vorm ze ook hebben, deze kruidige, krokante koekjes smaken in elk geval fantastisch.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 12 koekjes

    • 85 g witte bloem
    • 85 g volkorenbloem
    • ½ tl zuiveringszout
    • 2 tl gemalen gember
    • ½ tl gemalen kaneel
    • 50 g boter
    • 4 el suikerstroop

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Zeef de witte en de volkorenbloem, het zuiveringszout, de gember en de kaneel boven een kom, en voeg eventuele zemelen uit de zeef toe.
    2. Laat de boter en de suikerstroop in een kleine pan op een laag vuur smelten, terwijl u af en toe roert. Giet het gesmolten mengsel over de droge ingrediënten en roer tot een stevig deeg ontstaat.
    3. Neem een stukje deeg ter grootte van een walnoot en rol het in de palm van uw hand tot een balletje. Druk het plat tot een dik, rond koekje met een diameter van circa 6 cm en leg het op een ingevette bakplaat. Herhaal dit met de rest van het deeg. (U kunt het deeg ook uitrollen en er dan figuurtjes uit snijden, zie ook ‘Variaties en tips’ hieronder.)
    4. Bak de koekjes 8-10 minuten of tot ze iets gerezen en lichtbruin zijn. Laat ze 2-3 minuten afkoelen op de bakplaat, of tot ze stevig genoeg zijn om zonder te breken van de plaat te halen. Leg ze dan op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. U kunt de koekjes tot 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Als u zelf koekjes bakt, kunt u volkorenbloem gebruiken en zelf bepalen hoeveel vet en suiker u gebruikt. Commercieel geproduceerde koekjes bevatten vaak heel veel suiker en soms ook gehydrogeneerde vetten. * • Gember is een traditioneel middeltje bij misselijkheid en kan ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap verminderen. Het helpt ook bij spijsverterings- en bloedsomloopproblemen.

    Variaties en tips

    • In plaats van de koekjes met de hand te vormen, kunt u het deeg ook uitrollen op een lichtbebloemd werkblad tot een plak van 5 mm. Snijd er figuurtjes uit en bak ze 5-7 minuten. * • Voor gemberkoekjes met haver en sinaasappel vervangt u de volkorenbloem door een mix van 45 g volkorenbloem en 45 g havervlokken. Voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe aan het mengsel van boter en stroop en voeg 1-2 el sinaasappelsap toe aan het deeg. Maak vormpjes en bak ze zoals in het hoofdrecept. * • Voor fruitige gemberkoekjes schilt en raspt u 1 appel. Voeg deze toe aan het bloemmengsel met 55 g sultanarozijnen en de geraspte schil van 1 citroen. Maak vormpjes en bak ze zoals in het hoofdrecept.

    Bevat per stuk

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    2

    Ik mis een beetje zout in het recept en een eitje voor de binding is denk ik ook beter. Wel een lekkere smaak. - 30 nov 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren