Heerlijk glutenvrij brood

    Heerlijk glutenvrij brood

    7keer bewaard
    1uur10min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Dit goudbruine brood is van binnen heerlijk vochtig en compact. De ingrediënten voor dit brood zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en het recept is heel eenvoudig. Voornamelijk voor de smaak wordt ook wat gist gebruikt, het zuiveringszout en het wijnsteenpoeder zorgen ervoor dat het brood rijst.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 brood (15 sneetjes)

    • 200 g bruine rijstebloem
    • 200 g aardappelzetmeel
    • 100 g sojabloem
    • 1 tl zout
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 1½ tl honing
    • 1 tl olijfolie, extra vergine
    • 400 ml warm water
    • 1 tl zuiveringszout
    • 2 tl wijnsteenpoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Zeef de rijstebloem, het aardappelzetmeel en de sojabloem boven een grote kom, samen met het zout. Zet een kwart van het mengsel apart. Roer door de rest van het mengsel de gist en maak in het midden een kuiltje.
    2. Giet de honing en de olijfolie in het kuiltje, samen met het warme water. Roer alles goed door elkaar tot een smeuïg, dik deeg ontstaat.
    3. Dek de kom af met plastic folie en zet deze gedurende 30 minuten op een warme plek, zodat de gist actief kan worden. Verwarm de oven tegen het einde van de 30 minuten voor op 200 °C.
    4. Meng het zuiveringszout en het wijnsteenpoeder met de rest van het bloemmengsel en zeef dit boven het deeg. Roer langzaam tot het goed is gemengd. Het deeg zal een beetje schuimen. Schep het deeg dan in een goed ingevette broodvorm van 900 ml met antiaanbaklaag.
    5. Bak het brood 25-30 minuten of tot het stevig, krokant en goudbruin is. Leg het op een rooster om af te koelen. U kunt dit brood tot 2 dagen bewaren. Het is ook uitstekend geschikt om te roosteren.

    Pluspunten

    • Dit brood is niet alleen geschikt voor glutenvrije maar ook voor tarwevrije diëten. * • Een mengsel van 1 deel zuiveringszout en 2 delen wijnsteenpoeder is een goed alternatief voor bakpoeder uit de winkel, dat vaak een kleine hoeveelheid gluten bevat.

    Variaties en tips

    • Voor een donker glutenvrij brood gebruikt u slechts 50 g sojabloem en vervangt u het aardappelzetmeel door 200 g boekweitbloem. Dit brood heeft een donkere korst en is binnenin compact en smeuïg. * • Voor een heerlijk glutenvrij brood met maïssmaak vervangt u de rijstebloem, het aardappelzetmeel en de sojabloem door 200 g maïsmeel, 200 g maïzena en 100 g boekweitbloem. Gebruik 350 ml warm water. Dit brood wordt wat lichter van kleur en zal bovenop iets barsten. * • Voor een goudbruin glutenvrij brood vervangt u de rijstebloem, het aardappelzetmeel en de sojabloem door 200 g maïsmeel en 200 g gemalen rijst. Gebruik 350 ml warm water. Dit brood heeft een lichtbruine korst en een korreliger structuur.

    Bevat per sneetje

    ✓ foliumzuur, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren