Basis groentebouillon

    Basis groentebouillon

    4keer bewaard
    1uur15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Gebruik deze bouillon als basis voor verfijnde soepen en sauzen, of voor risotto en dergelijke. U kunt hem in de koelkast tot 5 dagen bewaren, in de diepvries tot 1 maand.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 ,7 liter

    • 15 g boter
    • 225 g prei, fijngesneden
    • 225 g uien, fijngesneden
    • 1 groot laurierblad
    • enkele takjes verse tijm
    • enkele takjes verse peterselie, de stengels gekneusd
    • 225 g worteltjes, fijngesneden
    • 150 g bleekselderij, fijngesneden
    • 1 tl zout
    • 5 zwarte peperkorrels

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Smelt de boter in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg prei en uien toe en temper het vuur. Dek de pan af met een goed sluitend deksel en laat de groenten zo 20 minuten ‘zweten’.
    2. Bind de kruiden samen als bouquet garni. Doe dit in de pan, samen met de worteltjes, de bleekselderij, het zout, de peperkorrels en 2 liter koud water. Verhoog het vuur en breng het water langzaam aan de kook. Verwijder indien nodig regelmatig schuim van de oppervlakte. Zodra het water kookt, tempert u het vuur en laat u het nog 35 minuten sudderen.
    3. Zeef de bouillon boven een grote, vuurvaste kom en zet deze opzij om af te koelen. Gebruik de bouillon onmiddellijk of bewaar hem in een goed gesloten pot of koelkastdoos.

    Variaties en tips

    • Voor een groentebouillon van geroosterde groenten laat u de boter en de prei weg. Verhoog de hoeveelheid uien tot 900 g en de worteltjes tot 450 g. In plaats van de uien te laten zweten zoals in stap 1, roostert u ze samen met de worteltjes. Verwarm de oven voor op 220 °C en meng de uien en worteltjes met 1 eetlepel extra vergine olijfolie in een vuurvaste schotel. Rooster de groenten 40 minuten. Roer een paar keer door. Voeg de rest van de ingrediënten toe en werk de bouillon af volgens stap 2 en 3. Voor nog meer smaak kunt u 10 g gedroogde paddestoelen en 1 eetlepel droge sherry toevoegen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren