Runderstoofpot van biefstuk

    Runderstoofpot van biefstuk

    1keer bewaard
    8uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit eenpansgerecht, dat lang in de oven moet staan, is heerlijk voedzaam. U kunt het van tevoren bereiden, dus het is bovendien ideaal voor als u gasten krijgt. Serveer het met een knapperige, gemengde salade en met brood.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 tl olijfolie, extra vergine
    • 1 kg biefstuk van de rug, circa 7,5 cm dik, zonder vet
    • 2 grote uien, fijngesneden
    • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
    • 3 teentjes knoflook, geperst
    • 250 ml droge rode of witte wijn
    • 1 blik tomaten, circa 225 g, fijngesneden
    • 1 grote wortel, fijngeraspt
    • 1 tl fijngehakte verse tijm
    • 450 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 600 g nieuwe aardappelen, geschrapt en in vieren gesneden
    • 350 g knolselderie, in blokjes van 2,5 cm gesneden
    • 350 g koolraap, in blokjes van 2,5 cm gesneden
    • 4 worteltjes, circa 275 g in totaal, in schijfjes gesneden
    • peper en zout
    • 3 el fijngehakte peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 4uur  ›  Bereiding: 4uur  ›  Klaar in:8uur 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verhit de olie in een grote vuurvaste schaal. Voeg het rundvlees toe en bruin het 6-8 minuten op een middelhoog vuur, of tot het aan alle kanten mooi bruin is. Leg het vlees op een bord.
    2. Temper het vuur. Voeg de uien, de selderij en de knoflook toe en bak gedurende 3 minuten of tot de uien zacht worden. Roer regelmatig. Voeg de wijn toe en laat circa 1 minuut sudderen. Voeg dan de tomaten en hun sap samen met de fijngeraspte wortel toe. Laat alles nog 2 minuten sudderen.
    3. Doe het vlees weer in de schotel samen met de sappen die zich in het bord hebben verzameld. Voeg tegelijkertijd de fijngehakte tijm toe. Plooi een stuk bakpapier over het vlees, maar plooi de hoeken omhoog, zodat het de vloeistof niet raakt. Dek de schaal af met een goed sluitend deksel. Zet de schotel in de oven en laat 2½ uur stoven.
    4. Breng de bouillon circa 20 minuten voor het einde van de bereidingstijd aan de kook in een diepe pan met een deksel. Voeg de aardappelen, de knolselderie, de koolraap en de schijfjes wortelen toe. Dek af en laat 12-15 minuten zachtjes sudderen, of tot de groenten zacht worden.
    5. Neem ondertussen het rundvlees uit de schaal en zet het opzij. Verwijder het vet uit de kookvloeistof door de oppervlakte af te schuimen. Pureer de groenten uit de schaal samen met hun kookvloeistof met behulp van een mixer of in een keukenmachine tot een smeuïg mengsel ontstaat. Breng op smaak.
    6. Laat de aardappelen en de andere wortelgroenten uitlekken en bewaar de kookvloeistof. Leg een laag groenten in de schaal, leg het vlees erbovenop en voeg de rest van de wortelgroenten en hun kookvloeistof toe. Giet de gepureerde groenten erover. Dek de schaal af en zet hem nog 20 minuten in de oven, of tot de wortelgroenten zacht zijn.
    7. Schep het vlees op een bord, dek het bord af en laat het 10 minuten rusten. Laat de groenten en de saus in de oven staan, maar verlaag de temperatuur.
    8. Snijd het vlees in plakken en schik ze op voorverwarmde borden samen met de groenten en de saus. Bestrooi met de peterselie en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • U kunt ook een biefstuk van de borst gebruiken, of sudderlappen. * • Restjes rundvlees kunt u snijden en mengen met de saus en/of zelfgemaakte tomatensaus. Serveer met spaghetti of andere pasta. * • Vervang het rundvlees door gerookte ham. Stoof 1 fijngesneden ui en 2 fijngesneden teentjes knoflook in 1 theelepel extra vergine olijfolie (laat de bleekselderij weg). Voeg de wijn (witte) en de ham toe (u hoeft deze niet te bakken). Laat de tomaten, de fijngeraspte wortel en de tijm weg en voeg 750 ml ongezouten groentebouillon, 3 kruidnagels, 1½ theelepel mosterdpoeder en 1 reepje sinaasappelschil toe. Dek af en laat 1¼ uur sudderen. Voeg na 25 minuten de wortelgroenten toe. Als het vlees helemaal gaar is, legt u het op een bord, zoals in stap 7. Zeef de kookvloeistof en verwijder het vet. Kook de kookvloeistof in tot 600 ml. Voeg vervolgens 2 eetlepels maïzena met 1½ eetlepel koud water toe en laat koken tot de vloeistof dikker is. Ga verder zoals in het hoofdrecept staat beschreven.

    Pluspunten

    • Koolraap is lid van de familie van de kruisbloemige groenten. Het is een goede bron van vitamine C en bètacaroteen en bevat ook veel bio-actieve stoffen die ons zouden beschermen tegen kanker. * • Een vers opgegraven aardappel bevat tienmaal zoveel vitamine C als een aardappel die wordt bewaard.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ B2, ijzer * ✓ selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren