Aardappelpastei met schelvis

    Aardappelpastei met schelvis

    2keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Vistaart is erg populair bij kinderen die verder misschien niet zo van vis houden. In dit gerecht zijn prei en waterkers toegevoegd voor extra vitaminen. Door de plakjes aardappel en de kaas ziet de pastei er aantrekkelijk uit. Geef er trostomaten bij, die zo'n 15 minuten worden meeverwarmd, en gestoomde broccoli.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 750 ml plus 3 el halfvolle melk
    • 500 g gerookte schelvisfilet
    • 1 laurierblaadje
    • 1 grote prei, in de lengte gehalveerd en in plakjes gesneden
    • 550 g aardappelen, geschild en in 5 mm dikke plakjes gesneden
    • 3 el maïzena
    • 85 g waterkers, zonder de al te dikke steeltjes
    • 50 g belegen cheddar, grofgeraspt
    • zout en peper
    • peterselie, fijngehakt, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Schenk de 750 ml melk in een grote hapjespan. Voeg de vis en het laurierblad toe. Breng aan de kook, doe het deksel erop en laat circa 5 minuten zachtjes koken of tot de vis net gaar is.
    2. Neem de visfilets met een schuimspaan uit de pan en laat die iets afkoelen; verwijder dan het vel en verdeel het visvlees in grove stukken. Zet de vis apart. Zeef de melk en houd 600 ml en ook het laurierblad achter.
    3. Doe de prei in de pan en voeg de achtergehouden melk en het laurierblad toe. Doe het deksel erop en kook de prei in circa 10 minuten zacht.
    4. Kook ondertussen de aardappelen in een pan met kokend water in circa 8 minuten tot ze zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Giet ze af. Verwarm de oven voor op 190 °C.
    5. Verwijder het laurierblad uit de pan. Maak van de maïzena met de 3 el koude melk een papje. Voeg dit toe aan het preimengsel en laat dit op een laag vuur, al roerend, iets indikken.
    6. Neem de pan van het vuur en roer de waterkers erdoor, die zal slinken. Breng op smaak met peper en zout. Spatel de vis erdoor. Doe het mengsel in een pasteivorm van 2 liter.
    7. Schik de aardappelschijfjes over het vismengsel zodat ze elkaar iets overlappen. Strooi de kaas erover en breng op smaak met peper en zout. Bak de pastei 25-30 minuten totdat de visvulling borrelt en de aardappelschijfjes goudbruin zijn.
    8. Bestrooi de pastei met peterselie en laat voor het serveren zo'n 5 minuten afkoelen.

    Variaties en tips

    • Gebruik 400 g schelvis en voeg aan het eind van stap 6 2 fijngehakte hardgekookte eieren toe. * • Gebruik 2 in plakjes gesneden preien. Laat de waterkers achterwege en daarvoor voegt u in stap 4 125 g jonge spinazieblaadjes toe aan de aardappelschijfjes, die u de laatste 1-2 minuten meekookt. Goed afgieten. Verdeel de aardappels en spinazie in een laag over de bodem van de pasteivorm. Schep het vis-preimengsel erover, bestrooi met kaas en bak de pastei in 5-10 minuten onder een matig warme grill goudbruin. * • Bak voor een pastei van schelvis, paprika en venkel 1 van zaad ontdane, fijngesneden rode paprika, 1 fijngesneden uitje en 2 fijngesneden knoflookteentjes in 1 el extra vergine olijfolie in een grote pan tot de ui zacht is. Voeg 250 g in dunne plakjes gesneden venkelknol toe en verwarm 5 minuten, onder af en toe roeren. Roer er 1 blik tomatenblokjes door, zo'n 400 g, met het sap, en breng op smaak. Doe het deksel erop en kook de venkel in circa 25 minuten zacht. Snijd ondertussen de aardappelen in blokjes en kook ze in circa 10 minuten zacht. Doe het venkelmengsel in de pasteivorm. Leg de visfilets erop (eventueel op maat gesneden) en verdeel hierover de afgegoten aardappelen. Strooi er ¼ tl fijngewreven gedroogde chilipeper over en 30 g vers geraspte parmezaanse kaas. Bak in circa 20 minuten goudbruin.

    Pluspunten

    • Gerookte schelvis is een uitstekende bron van jodium en bevat redelijk wat vitamine B6 en kalium. * • Aardappelen bevatten minder vitamine C dan groenten, maar ze zijn toch een waardevolle bron van deze vitamine, omdat ze zo vaak en in zulke grote hoeveelheden worden gegeten. * • Waterkers is net als andere donkergroene bladgroente een uitstekende bron van veel antioxidanten, waaronder bètacaroteen, vitamine C en vitamine E.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, jodium * ✓✓ A, B6, niacine, calcium, kalium, selenium * ✓ B1, B2, foliumzuur, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren