Aardappelschuitjes met gerookte zalm en dille
1 / 1 Foto van:  Lidy Nooij
Blader

Aardappelschuitjes met gerookte zalm en dille

  • 5 1
  • 73
    keer aan favorieten toegevoegd
  • 2uur10min

U kunt aardappelen in de schil frituren, maar als u ze bestrijkt met olijfolie en boter en dan in de oven bakt, krijgen ze dezelfde volle smaak en zijn ze even knapperig. Dien ze op met een vulling van kruidige kwark, gerookte zalm en dille, dan is het een bijzonder en voedzaam borrelhapje.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 8 

  • 8 vastkokende aardappelen à circa 200 g
  • 2 el olijfolie, extra vergine
  • 20 g boter
  • 125 g gerookte zalm
  • 1 el citroensap
  • 150 g kwark
  • 1 el kappertjes, uitgelekt en fijngehakt
  • 2 el fijngehakte verse dille
  • zout en peper
  • wat kleine takjes dille om te garneren

Bereidingswijze

Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur10min 

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en dep ze droog met keukenpapier. Rijg ze aan metalen spiesen; hierdoor worden ze sneller gaar. Bestrijk de schil met 1 el van de olie en strooi er wat zout over. Leg ze op een bakplaat en bak ze 1-1¼ uur.
  2. Verwijder de spiesen en snijd de aardappelen in de lengte door. Hol de aardappelen uit tot er circa 1 cm van het vruchtvlees over is. (Gebruik dit voor viskoekjes of aardappelpuree.) Snijd elk stuk opnieuw in de lengte door en leg de stukken met de schil naar beneden op een schone bakplaat.
  3. Smelt de boter met de resterende 1 el olie en breng op smaak met peper en zout. Bestrijk de bovenkant van de aardappelen hiermee. Bak ze in 12-15 minuten goudbruin en krokant.
  4. Snijd ondertussen de zalm in dunne reepjes en besprenkel deze met wat citroensap. Meng kwark, kappertjes en dille in een kom en roer de zalm erdoor.
  5. Laat de aardappelen 1-2 minuten afkoelen en schep er dan wat van het zalmmengsel op. Garneer elke aardappel met een takje dille en serveer terwijl de schil nog warm is.

Bevat per portie

✓ B1, B6, B12, C, foliumzuur, niacine, kalium

Pluspunten

• Door de aardappelen in de schil te bakken, blijven de vitaminen en mineralen behouden – veel voedingsstoffen bevinden zich net onder de schil. De schil bevat ook voedingsvezels. * • Zalm is een vette vissoort en een prima bron van essentiële omega-3 vetzuren, een meervoudig onverzadigd vet waarvan wordt aangenomen dat het beschermt tegen hartkwalen. Deze belangrijke oliën gaan niet verloren met het roken. * • Kappertjes, de ingemaakte bloemknopjes van een struik die vooral in Zuid-Europa voorkomt, worden gewoonlijk gebruikt om gerechten een zout-zure smaak te geven. Zout kan dan desgewenst ook weggelaten worden.

Variaties en tips

• Meng voor een saus van zalm en tomaat 2 blikjes zalm à circa 100 g, goed uitgelekt, 350 g in blokjes gesneden rijpe tomaten, ½ in blokjes gesneden komkommer, 6 in ringen gesneden lente-uitjes en 12 fijngehakte zwarte olijven. Meng 2 el extra vergine olijfolie met 2 tl rodewijnazijn, 1 tl dijonmosterd en zout en peper naar smaak. Roer dit door het zalmmengsel. * • Schil voor een grove guacamole 2 rijpe avocado's en snijd het vruchtvlees in blokjes. Roer hier 3 el limoensap, 3 el Griekse yoghurt, 4 fijngehakte rijpe tomaten, 1 van zaden ontdane en fijngehakte rode peper of een scheutje tabasco en zout en peper naar smaak door. * • Voor een eenvoudiger variant bakt u 12 aardappelen à ongeveer 125 g gedurende ongeveer 50 minuten. Halveer de aardappelen en hol ze uit. Vul ze met het zalmmengsel of met een van de andere sauzen.

Meer recepten

Beoordelingen (2)

1
van eefje2001

ik denk dat het lekker is - 17 mei 2011

0

Ik ga het weer maken als amuse voor het kerstmenu, erg lekker en ziet er mooi uit. - 17 dec 2009

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?

Meer receptencollecties