U kunt aardappelen in de schil frituren, maar als u ze bestrijkt met olijfolie en boter en dan in de oven bakt, krijgen ze dezelfde volle smaak en zijn ze even knapperig. Dien ze op met een vulling van kruidige kwark, gerookte zalm en dille, dan is het een bijzonder en voedzaam borrelhapje.
✓ B1, B6, B12, C, foliumzuur, niacine, kalium
• Door de aardappelen in de schil te bakken, blijven de vitaminen en mineralen behouden – veel voedingsstoffen bevinden zich net onder de schil. De schil bevat ook voedingsvezels. * • Zalm is een vette vissoort en een prima bron van essentiële omega-3 vetzuren, een meervoudig onverzadigd vet waarvan wordt aangenomen dat het beschermt tegen hartkwalen. Deze belangrijke oliën gaan niet verloren met het roken. * • Kappertjes, de ingemaakte bloemknopjes van een struik die vooral in Zuid-Europa voorkomt, worden gewoonlijk gebruikt om gerechten een zout-zure smaak te geven. Zout kan dan desgewenst ook weggelaten worden.
• Meng voor een saus van zalm en tomaat 2 blikjes zalm à circa 100 g, goed uitgelekt, 350 g in blokjes gesneden rijpe tomaten, ½ in blokjes gesneden komkommer, 6 in ringen gesneden lente-uitjes en 12 fijngehakte zwarte olijven. Meng 2 el extra vergine olijfolie met 2 tl rodewijnazijn, 1 tl dijonmosterd en zout en peper naar smaak. Roer dit door het zalmmengsel. * • Schil voor een grove guacamole 2 rijpe avocado's en snijd het vruchtvlees in blokjes. Roer hier 3 el limoensap, 3 el Griekse yoghurt, 4 fijngehakte rijpe tomaten, 1 van zaden ontdane en fijngehakte rode peper of een scheutje tabasco en zout en peper naar smaak door. * • Voor een eenvoudiger variant bakt u 12 aardappelen à ongeveer 125 g gedurende ongeveer 50 minuten. Halveer de aardappelen en hol ze uit. Vul ze met het zalmmengsel of met een van de andere sauzen.
ik denk dat het lekker is - 17 mei 2011
Ik ga het weer maken als amuse voor het kerstmenu, erg lekker en ziet er mooi uit. - 17 dec 2009