Aspergetaart met parmaham

    Aspergetaart met parmaham

    11keer bewaard
    1uur50min


    3 personen hebben dit gemaakt

    De vulling is een combinatie van asperges met reepjes parmaham, erwtjes, geraspte pecorinokaas en een eimengsel met knoflook. Het deeg is korstdeeg dat verrassend weinig vet bevat. Nieuwe aardappeltjes met munt passen hier uitstekend bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Deeg
    • 140 g bloem
    • 45 g koele boter, in stukjes gesneden
    • 1 tl droge gist
    • 1 ei
    • 2 el lauwwarm water
    • Aspergevulling
    • 4 knoflookteentjes, ongepeld
    • 250 g dunne asperges, overdwars doormidden gesneden
    • 30 g pecorino romano, fijngeraspt
    • 50 g parmaham, zonder vet en in dunne reepjes gesneden
    • 50 g diepvrieserwtjes, ontdooid
    • 2 eieren
    • 1 eierdooier
    • 250 ml halfvolle melk
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Zeef de bloem voor het deeg met een snufje zout in een kom en kneed de boter erdoor tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Roer de gist erdoor. Klop het ei los met het water en sprenkel dit over het bloemmengsel. Maak er deeg van.
    2. Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak tot het soepel is. Doe het terug in de kom, dek af met huishoudfolie en laat 45 minuten op kamertemperatuur staan.
    3. Maak ondertussen de vulling. Leg de knoflookteentjes onder in een stoompan in circa 5 cm heet water. Leg de onderste delen van de asperges boven in de stoompan en stoom 1 minuut op een middelhoog vuur. Voeg de aspergepunten toe en stoom nog eens 1-1½ minuut of tot ze zachter worden. (Dikkere stukken hebben wellicht een paar minuten langer nodig.) Neem de asperges en knoflook uit de pan en houd apart.
    4. Verwarm de oven, met een bakplaat erin, voor op 200 °C. Rol het deeg dun uit (het hoeft niet meer gekneed te worden) op een licht met bloem bestoven werkvlak en bekleed er een lage springvorm van 25 cm mee.
    5. Strooi de pecorino over de bodem van de deegvorm en verdeel daarover de asperges en ham; vul de tussenruimten op met de erwten.
    6. Knijp de zachte knoflook uit de schilletjes en prak fijn. Roer er de eieren, eierdooier door en zout en peper naar smaak. Breng de melk tegen de kook aan en roer door het eimengsel.
    7. Zet de springvorm op de warme bakplaat. Schenk het eimengsel in de vorm. Bak 5 minuten en zet de oven dan op 180 °C. Bak de taart in 25-30 minuten goudbruin; de vulling moet vrij stevig zijn.
    8. Laat de taart zo'n 5 minuten staan voordat u hem uit de springvorm neemt. Serveer heet of warm en snij de taart in punten.

    Variaties en tips

    • Vervang de pecorino door vers geraspte parmezaanse kaas. * • Stoom voor een courgettetaart 400 g in plakjes van 1 cm gesneden courgette 3 minuten en voeg de knoflook toe zoals in het hoofdrecept is aangegeven. Neem de courgette uit de pan en dep de plakjes droog met keukenpapier. Schik ze over het deeg en strooi er 50 g verkruimelde blauwe schimmelkaas over, zoals stilton of roquefort, en 30 g grofgehakte walnoten. Gebruik voor het eimengsel 3 hele eieren, 200 ml halfvolle melk en zout en peper naar smaak. Bak zoals in het hoofdrecept is vermeld.

    Pluspunten

    • Asperges bevatten de bio-actieve stof asparagine, die vochtafdrijvend werkt. De oude Grieken gebruikten asperges al bij het behandelen van nierklachten. * • Parmaham is een prima en mager alternatief voor bacon, zeker als, zoals in dit recept, het zichtbare vet wordt weggesneden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, foliumzuur, calcium, zink * ✓ B1, B2, B6, niacine, ijzer, kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Estelle
    van
    0

    Ik heb deze taart als voorgerecht gemaakt met een sla'tje voor moederdag! Dit is een heel lekkere quiche en ga ik zeker nog maken. - 10 mei 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren