Bulgursalade met lamsvlees

    Bulgursalade met lamsvlees

    18keer bewaard
    35min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Voor dit heerlijke gerecht grilt u lamsfilet kort onder de grill. Snijd het vlees fijn en meng het met een salade van bulgur, rode paprika, groene olijven en verse munt. Er wordt als dressing geen olie gebruikt, maar alleen vers citroen- en sinaasappelsap, zodat het vetgehalte van deze salade op een laag, gezond niveau blijft.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g bulgur
    • 400 g lamsfilet, zonder vet en overlangs doorgesneden
    • 4 sjalotjes, fijngesneden
    • 1 grote rode paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • 100 groene olijven, zonder pitten
    • ½ komkommer, fijngesneden
    • 4 el verse munt, fijngehakt
    • sap van 1 citroen
    • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
    • 2 kroppen bindsla, fijngesneden
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de grill voor. Doe dan de bulgur in een kom, giet er voldoende kokend water bij, zodat de bulgur helemaal is bedekt, en roer goed. Laat 15-20 minuten weken.
    2. Leg ondertussen het lamsvlees onder de grill en laat 6-7 minuten aan elke kant grillen of tot het aan de buitenkant bruin is en binnenin nog een beetje roze. Haal het vlees onder de grill vandaan en laat 5-10 minuten op een warme plaats rusten. Snijd het ten slotte in stukjes.
    3. Doe de sjalotjes, paprika, olijven, komkommer en fijngehakte munt in een kom.
    4. Laat de bulgur uitlekken in een zeef en druk het teveel aan water eruit. Voeg de bulgur samen met het citroen- en sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil toe en breng op smaak met peper en zout. Roer totdat alles goed is gemengd.
    5. Voeg het lamsvlees en de sla toe en meng opnieuw. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Bak het lamsvlees in plaats van het te grillen. Snijd het overlangs door en smeer het aan beide kanten in met extra vergine olijfolie. Leg het vlees in een hete geribbelde gietijzeren pan en bak het 5 minuten aan elke kant. * • Maak een kruidige salade van varkensvlees, bulgur en ananas. Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de geraspte schil van ½ sinaasappel, het sap van 1 sinaasappel, 1 el donkere rum of sojasaus, 1 el zonnebloemolie, 2 el ruwe rietsuiker, 1 flinke knoflookteen, uitgeperst, ½ tl gemalen kaneel, ½ tl gemalen piment en peper in een vuurvaste schotel. Voeg 400 g varkensfilet toe en meng goed. Laat 25 minuten bakken of tot het vlees mals maar nog sappig is. Laat ondertussen de bulgur weken, zoals in het hoofdrecept, meng met ½ zoete rijpe ananas, geschild en fijngesneden, 4 sjalotjes, in dunne schijfjes gesneden, het sap van 1 sinaasappel, 50 g takjes waterkers en 1 el fijngehakte verse koriander. Breng op smaak met zout en peper. Schep op 4 borden. Snijd het vlees in schijfjes en schik ze boven op de salade. Schep de kookvloeistoffen erover en serveer onmiddellijk terwijl het nog warm is.

    Pluspunten

    • Lamsvlees is een uitstekende bron van zink, dat we onder meer nodig hebben voor wondgenezing. Het bevat ook ijzer. * • Olijven komen oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied en worden ten minste sinds 3000 v.C. geteeld. In de 15e eeuw zijn ze door de Spanjaarden naar Europa gebracht. Olijven bevatten circa 18% vet, dat vooral uit gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren bestaat.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine, zink * ✓✓ B2, foliumzuur, ijzer, koper * ✓ kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren