Chocoladekoekjes met stukjes noot

    Chocoladekoekjes met stukjes noot

    7keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Deze ‘American cookies’ zijn onweerstaanbaar als ze nog een beetje warm zijn en de stukjes chocolade nog zacht. Macadamianoten zorgen voor een fijne krokante structuur, maar de koekjes zijn ook heerlijk zonder de noten. Chocolade en noten moeten beide in grove stukken worden gehakt.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 125 g boter, op kamertemperatuur
    • 85 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • ½ tl vanille-extract
    • 1 ei, losgeklopt
    • 85 g zelfrijzende witte bloem
    • 55 g volkorenbloem
    • 20 g cacaopoeder
    • ¼ tl bakpoeder
    • ¼ tl zout
    • 125 g pure chocolade van goede kwaliteit (ten minste 70% cacao), grofgehakt
    • 55 g macadamianoten, grofgehakt
    • 3 el halfvolle melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bedek 2 bakplaten met bakpapier.
    2. Klop de boter met de suiker en het vanille-extract in een grote kom tot een luchtig mengsel ontstaat. Voeg dan langzaam het ei toe en klop telkens goed.
    3. Zeef de witte en de volkorenbloem, het cacaopoeder, het bakpoeder en het zout boven het romige mengsel. Voeg ook eventuele zemelen uit de zeef toe. Voeg de chocolade, de noten en de melk toe en meng alles goed door elkaar.
    4. Schep telkens een eetlepel van het deeg op de bakplaten en laat voldoende ruimte vrij tussen de koekjes, zodat ze nog een beetje kunnen uitzetten tijdens het bakken. Klop de koekjes een beetje plat met de achterkant van een vork. Bak ze 15 minuten of tot ze zacht en elastisch aanvoelen.
    5. Laat de koekjes enkele minuten afkoelen op de bakplaten, en leg ze dan op een rooster. Serveer ze terwijl ze nog een beetje warm zijn, of laat ze helemaal afkoelen. U kunt de koekjes tot 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Chocolade is een goede bron van koper en levert ook belangrijke hoeveelheden ijzer. De wetenschappelijke naam van de cacaoboom is Theobroma cacao, dat ‘voedsel van de goden’ betekent. Casanova dronk voor zijn nachtelijke veroveringen steeds warme chocolademelk, het schijnt dat hij het zelfs verkoos boven champagne. * • Boter bevat aanzienlijke hoeveelheden van de belangrijke in vet oplosbare vitaminen A en D. Vitamine A is essentieel voor een goed gezichtsvermogen en een gezonde huid, vitamine B is nodig voor sterke, gezonde botten.

    Variaties en tips

    • Vervang de macadamianoten door walnoten of pecannoten. * • Voor kersen-amandelkoekjes vervangt u het cacaopoeder door witte bloem, en gebruikt u 55 g gedroogde zure kersen en 55 g geschaafde amandelen in plaats van de chocolade en de macadamianoten. Als u een meer uitgesproken amandelsmaak wilt, gebruik dan ¼ tl amandelextract in plaats van vanille-extract.

    Bevat per stuk

    ✓ A, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren