Couscous met groentestoofpot

    Couscous met groentestoofpot

    14keer bewaard
    1uur35min


    Maak dit als eerste!

    Couscous is een belangrijk voedingsmiddel in Noord-Afrika. Het wordt er vaak gegeten samen met zachte, kleurige groenten, overgoten met een heerlijke vleessaus en op smaak gebracht met een pikante chilisaus; harissa.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 300 g couscous
    • 150 g rozijnen
    • 1 tl gemalen komijn
    • 2 el fijngesneden verse koriander
    • 1 el citroensap
    • chilisaus naar wens
    • snufje gemalen kaneel
    • 1-2 el oranjebloesemwater
    • Groentestoofpot
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 2 grote uien, fijngesneden
    • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 4 tl gemalen komijn
    • 1 tl chilipoeder
    • ½ tl elk van gemalen kaneel, kurkuma, kruidnagels, koriander en gember
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 1,5 l groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 225 g pompoen, in stukken gesneden
    • 1 kleine bataat, in stukken gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
    • 1 wortel, in stukken gesneden
    • 1 meiknolletje, in stukken gesneden
    • 100 g sperziebonen, in korte stukken gesneden
    • 1 courgette, in stukken gesneden
    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 55min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Voor de stoofpot: verhit de olie in een grote pan. Voeg de uien en de helft van de knoflook toe en stoof zachtjes tot alles zacht wordt. Voeg de komijn, het chilipoeder, de kruidnagels, de kaneel, de kurkuma, de koriander en de gember toe. Laat nog enkele seconden doorstoven.
    2. Voeg de tomaten en hun sap toe, de groentebouillon, de pompoen, de bataat, de bleekselderij, de wortel, de meiknol en de bonen. Breng op smaak. Breng aan de kook, temper dan het vuur en laat 15-20 minuten sudderen, of tot de groenten zacht zijn.
    3. Voeg de courgette, de kikkererwten en de rest van de knoflook toe. Laat nog 15 minuten koken, of tot de groenten zacht zijn. Traditioneel worden de groenten voor couscous gekookt tot ze uit elkaar vallen, maar voor een frisser resultaat laat u ze slechts koken tot ze net zacht beginnen te worden.
    4. Doe ondertussen de couscous en de rozijnen in een grote kom. Voeg 250 ml kokend water toe en meng goed tot alle couscous is bevochtigd. Zet opzij en laat 5 minuten weken.
    5. Als de groenten gaar zijn, schept u er met een grote lepel 500 ml van het kookvocht uit en voegt die toe aan de couscous. Dek af en zet 10 minuten opzij om te weken. Dek de pan met de groenten af en neem hem van het vuur.
    6. Maak ondertussen de harissa. Schep daarvoor 175 ml van het hete kookvocht van de groenten in een kom en roer er de gemalen komijn, de koriander en het citroensap door. Voeg de chilisaus toe naar wens.
    7. Warm de stoofpot voor het serveren weer op, indien nodig. Ga met een vork door de couscous, schep hem in een kom en voeg de kaneel en het oranjebloesemwater toe.
    8. Schep een beetje van de groentestoofpot over de couscous en serveer de rest apart. Serveer ook de gepeperde harissa apart.

    Variaties en tips

    • Pas de ingrediënten van uw stoofpot aan aan het seizoen. Vervang de sperziebonen, de courgettes en de pompoen bijvoorbeeld door groenten zoals boerenkool of spruiten, of de pompoen door aubergine. In combinatie met of ter vervanging van de kikkererwten kunt u ook tuinbonen toevoegen. * • In gerechten zoals deze couscous kunt u net zo goed groenten uit de diepvries gebruiken. Neem als basis bijvoorbeeld verse wortelgroenten en voeg daaraan bonen, erwten en spruiten uit de diepvries toe. * • Voeg in stap 1, samen met de uien en de knoflook, een grote rode, gele of groene paprika toe, zonder zaden en grof gesneden.

    Pluspunten

    • De groentemix die wordt gebruikt in dit gerecht is zowel voedzaam als heerlijk. Tomaten leveren vitamine C en de kankerwerende voedingsstof lycopeen. Sperziebonen bevatten voedingsvezels, en worteltjes zijn bekend om de hoeveelheid vitamine A (essentieel voor een goed nachtzicht) die ze via een andere oxidant, bètacaroteen, leveren. * • Couscous bevat weinig vet en veel koolhydraten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ foliumzuur * ✓ B1, B6, niacine, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren