Couscous met lam en abrikozen

    Couscous met lam en abrikozen

    3keer bewaard
    14uur45min


    7 personen hebben dit gemaakt

    In dit exotische gerecht wordt lamsvlees gemarineerd met champignons en smaakmakers en dan op Marokkaanse wijze langzaam gestoofd met gedroogde abrikozen. De couscous wordt op smaak gebracht met kool en munt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g mager lamsvlees, zonder botten, in dobbelsteentjes gesneden
    • 350 g champignons, in schijfjes gesneden
    • 1 ui, in dunne schijfjes gesneden
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 takjes verse tijm
    • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
    • 2 worteltjes, in schijfjes gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
    • ¼ tl versgeraspte nootmuskaat
    • 500 ml sterk, donker bier
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 150 ml lams- of kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 150 g gedroogde abrikozen, gehalveerd
    • peper en zout
    • 2 el fijngehakte peterselie om te garneren
    • Couscous met munt en kool
    • 750 ml kokende groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 450 g groene kool, zoals savooienkool, gescheurd
    • 350 g couscous
    • 4 el fijngehakte verse munt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 12uur15min  ›  Bereiding: 2uur30min  ›  Klaar in:14uur45min 

    1. Doe het lamsvlees in een kom, samen met de champignons en de ui. Bind de laurierblaadjes en de tijm in een bouquet garni en doe het samen met de knoflook, worteltjes, bleekselderij en nootmuskaat in de kom. Voeg bier toe en roer goed. Dek de kom dan af en laat 12 uur marineren in de koelkast.
    2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Schep het lamsvlees, de champignons en de smaakmakers in een grote stoofschotel en doe de marinade erbij. Voeg dan de tomaten met hun sap en de bouillon toe. Dek de schotel af en zet die gedurende 2 uur in de oven.
    3. Verwijder het bouquet garni. Voeg de abrikozen toe, breng op smaak, roer en zet de schotel dan weer in de oven. Laat nog 30 minuten koken.
    4. Maak de couscous net voor de stoofschotel klaar is. Breng de bouillon in een grote pan aan de kook. Voeg de kool toe en breng opnieuw aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg meteen de couscous en de munt toe. Roer een keer goed door, dek de pan dan af en laat het geheel ongeveer 5 minuten naast het vuur rusten, of tot de couscous alle bouillon heeft opgenomen. Ga met een vork door de couscous.
    5. Verdeel de couscous over 4 kommen en schep de lamstoofschotel erover. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en serveer het gerecht direct.

    Variaties en tips

    • Vervang de abrikozen door andere gedroogde vruchten. Gedroogde perziken zijn bijvoorbeeld heel lekker, net als gedroogde peren. * • Voor een stoofschotel met minder vet gebruikt u hazen-, konijnen- of duivenvlees in plaats van lamsvlees. Ook wild is een goede keuze. Gebruik bijvoorbeeld 450 g blokjes gestoofd hertenvlees.

    Pluspunten

    • Gedroogde abrikozen zijn een goede bron van calcium. Ze zijn bovendien een uitstekende bron van bètacaroteen en leveren nuttige voedingsvezels. * • Door kool en munt te combineren met couscous krijgt u meer smaak en nuttige voedingsstoffen samen met vullende zetmeelrijke koolhydraten.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B6, B12, C, fosfor, ijzer, koper * ✓ ✓ B1, B2, foliumzuur, niacine, calcium, kalium, zink * ✓ selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren