Dal met bloemkool en worteltjes

    Dal met bloemkool en worteltjes

    24keer bewaard
    1uur


    4 personen hebben dit gemaakt

    Dal is een van de meest gegeten gerechten in de Indische keuken. Traditioneel is het een saus, maar hier worden stukken groenten toegevoegd, zodat een vullend gerecht ontstaat dat ideaal is in een vegetarische maaltijd. U kunt de groenten naar wens afwisselen, maar snijd ze altijd fijn, zodat ze snel gaar zijn.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 grote teen knoflook, fijngesneden
    • 30 g verse gember, fijngesneden
    • 200 g gele linzen
    • 550 ml groentebouillon
    • 100 g worteltjes, in kleine reepjes gesneden
    • 175 g bloemkool, in roosjes verdeeld
    • peper en zout
    • 3 el fijngehakte verse koriander
    • 1 el citroensap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verhit de olie in een pan op een middelhoog vuur, voeg de ui en de knoflook toe en laat circa 5 minuten bakken, of tot alles net zacht wordt. Roer af en toe. Voeg de gember toe en laat nog ongeveer 3 minuten bakken.
    2. Voeg de linzen toe en roer tot ze zijn bedekt met het uienmengsel. Giet de bouillon erbij, dek de pan af en breng aan de kook. Temper het vuur en laat circa 15 minuten sudderen.
    3. Voeg de worteltjes en de bloemkool toe. Dek de pan opnieuw af en laat 12-15 minuten sudderen, of tot de linzen zacht en de groenten gaar zijn.
    4. Breng op smaak met peper en zout naar wens. Voeg de koriander en het citroensap toe en serveer meteen.

    Een variatie

    • Maak kruidige dal van spliterwten. Sauteer de ui, de knoflook en de gember in de olie zoals in het hoofdrecept. Voeg 1 eetlepel milde of pikante kerriepasta (naar wens) en 1 kleine verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, met de gember toe. Voeg 200 g gele spliterwten met 200 g nieuwe aardappelen, geschild en in blokjes, toe. Roer en voeg dan 750 ml groentebouillon toe en breng aan de kook. Dek af en laat 40-45 minuten sudderen, of tot de spliterwten gaar zijn. Voeg net voor het serveren 2 fijngesneden tomaten en 3 eetlepels magere yoghurt toe en breng ten slotte op smaak met zout en peper.

    Pluspunten

    • De voedingswaarde van worteltjes wordt groter als u ze kookt, in tegenstelling tot de meeste groenten, die het meest voedzaam zijn als u ze rauw eet. * • Bloemkool is een lid van de familie Brassica van de kruisbloemige groenten. Deze kool bevat redelijke hoeveelheden vitamine C en voedingsvezels en ook zwavelstoffen die bescherming zouden bieden tegen kanker.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, selenium * ✓✓ B6, C, E, ijzer, koper, zink * ✓ B1, foliumzuur, niacine, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    EliseMuylaert
    0

    Erg lekker verwarmend gerecht - 17 mei 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren