Eendenragout met mosterdcroûtons

    Eendenragout met mosterdcroûtons

    3keer bewaard
    2uur


    6 personen hebben dit gemaakt

    Eendenpoten zijn heel sappig als u ze langzaam laat garen in wijn met groenten. Zonder vel is eend bovendien mager. Door de kookvloeistof te laten koken tot ze een beetje dikker wordt, zorgt u ervoor dat er een heerlijke saus ontstaat, die wordt opgenomen door de knapperige, pikante croûtons die u bij dit gerecht serveert.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 4 eendenpoten, circa 800-900 g in totaal, zonder vel
    • 250 g champignons
    • 250 g ingemaakte uien of sjalotjes
    • 2-4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • ½ tl gedroogde tijm
    • 1 laurierblaadje
    • 300 ml rode wijn
    • 750 ml kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 250 g jonge worteltjes
    • 250 g jonge knolraap, gehalveerd indien het grote zijn
    • 250 g suikererwten
    • 2 tl rode-aalbessenjam
    • peper en zout
    • takjes verse munt om te garneren
    • Mosterdcroûtons
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el dijonmosterd
    • 12 dikke sneetjes stokbrood

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel op een middelhoog vuur. Voeg de eendenpoten toe en laat ze ongeveer 10 minuten bakken. Draai ze regelmatig om, zodat ze aan beide kanten bruin worden. Schep het vlees met een schuimspaan op een bord.
    2. Doe de champignons, de uien, de knoflook, de tijm en het laurierblaadje in de vuurvaste schotel. Verhoog het vuur enigszins en laat de ingrediënten 4 minuten bakken terwijl u vaak roert, tot de groenten kleur krijgen.
    3. Voeg de wijn toe en laat kort koken. Doe het vlees weer in de schotel, samen met eventuele sappen. Doe de bouillon erbij en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de schotel af en laat 30 minuten sudderen, terwijl u af en toe roert. Voeg de worteltjes en de knolraap toe en zorg dat ze bedekt zijn met de vloeistof. Dek de schotel af en laat 15 minuten sudderen. Voeg de suikererwten toe en laat nog 5-10 minuten koken, of tot het vlees en de groenten helemaal gaar zijn.
    4. Maak ondertussen de croûtons. Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng de olie met de mosterd en spreid het mengsel dun uit over de sneetjes brood. Leg het brood op een bakplaat en laat het 10-12 minuten bakken of tot het krokant en bruin is.
    5. Schuim indien nodig de oppervlakte van de vloeistof in de stoofschotel af met een metalen lepel. Zet een zeef of een vergiet boven op een grote pan. Laat het vlees en de groenten uitlekken, doe ze weer in de stoofschotel en gooi het laurierblaadje weg. Dek de schotel af en zet hem opzij. Laat de gezeefde kookvloeistof 10-12 minuten hevig koken op een hoog vuur, of tot ze tot de helft is ingedikt en is veranderd in een rijke, smakelijke saus. Voeg de rode-aalbessenjam toe, roer tot die is gesmolten en breng dan op smaak.
    6. Schik de croûtons op het vlees en de groenten. Eventueel kunt u een deel ervan afzonderlijk serveren. Schep de saus erbovenop en laat die een beetje in de croûtons trekken. Garneer met takjes munt en serveer.

    Pluspunten

    • Eendenvlees is een goede bron van verschillende B-vitaminen, ijzer en zink. Per 100 g bevat het meer dan tweemaal zoveel vitamine B1 en B2 als kip en driemaal zoveel ijzer. * • Rode wijn is rijk aan flavonoïden, die bescherming kunnen bieden tegen hartziekten en beroerten. Cabernet sauvignon, Merlot en Pinot noir, vooral uit Chili, bevatten meer flavonoïden dan andere wijnen.

    Variaties en tips

    • Parelhoen en fazant smaken ook heerlijk in dit gerecht, net als kippenvlees. Gebruik bij kippenvlees witte wijn in het gerecht indien u een lichtere saus wenst. * • Ook wild is een goed alternatief en past goed bij de robuuste smaken in de rode-wijnsaus. Gebruik 4 kleine, malse steaks van hert of ree, circa 800-900 g in totaal en laat ze in stap 1 kort aan beide kanten bruin bakken. * • Wissel de groenten af, afhankelijk van wat verkrijgbaar is. Gebruik bijvoorbeeld aardappelen en jonge pastinaken in plaats van de koolraap. U kunt ook sperziebonen of jonge courgettes gebruiken in plaats van de suikererwten, of probeer een keer spruitjes.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B6, B12, C, fosfor, ijzer, koper * ✓ ✓ A, B1, B2, foliumzuur, niacine, calcium * ✓ kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren