Egyptische linzen met macaroni

    Egyptische linzen met macaroni

    9keer bewaard
    1uur15min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Voor Egyptische vegetariërs is dit pikante gerecht een populaire eiwitbron. Linzen bevatten op zichzelf niet zoveel eiwitten, maar in combinatie met de tarwe in de pasta vormen ze een eiwitrijk gerecht met weinig vetten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g Puy-linzen, afgespoeld
    • 2½ el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, circa 200 g, in dunne schijfjes gesneden
    • suiker
    • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
    • ½ tl kurkuma
    • 2 blikken fijngesneden tomaten, à circa 400 g
    • 2 tl gemalen komijn
    • 2 tl gemalen koriander
    • ¼ tl cayennepeper
    • 200 g macaroni
    • 2 el fijngehakte verse koriander of peterselie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Doe de linzen in een pan met een zware bodem en giet er voldoende water bij, zodat ze 7,5 cm onder water staan. Kook ze circa 10 minuten en schuim indien nodig de oppervlakte af. Temper het vuur en laat 30-40 minuten koken, of tot ze zacht zijn. Laat ze goed uitlekken en houd ze warm.
    2. Verhit ondertussen 1 eetlepel van de olie in een braadpan met antiaanbaklaag op een hoog vuur. Voeg de ui toe en roer tot hij is bedekt met de olie. Temper het vuur en bak de ui circa 20 minuten tot hij zacht is. Roer regelmatig. Voeg 1 theelepel suiker toe, verhoog de temperatuur en bak al roerend tot de ui donkerbruin en knapperig wordt. Schep op keukenpapier om uit te lekken en zet opzij.
    3. Verhit ½ eetlepel van de resterende olie in een grote braadpan. Voeg de knoflook toe en roerbak hem 30 seconden. Voeg de kurkuma toe en bak hem nog 30 seconden. Voeg de tomaten en het vocht en een snufje suiker toe. Breng al roerend aan de kook. Temper het vuur en laat 10-15 minuten sudderen, tot de saus een beetje dikker is geworden. Breng op smaak met zout en peper.
    4. Verhit de rest van de olie in een braadpan. Voeg de komijn, de gemalen koriander en de cayennepeper toe en bak al roerend circa 30 seconden. Voeg de linzen toe en breng op smaak. Houd warm op een heel laag vuur.
    5. Kook de macaroni 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat goed uitlekken.
    6. Schep de macaroni op een schotel en schep er de gekruide linzen en de tomatensaus over. Bestrooi met de fijngehakte koriander en de krokante uien. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Vervang de Puy-linzen door rode of groene linzen. Kook ze volgens de instructies zoals die op de verpakking staan vermeld. * • Bak 1 rode paprika, zonder zaden en in dunne reepjes gesneden, in de olie tot hij een beetje zacht is geworden. Voeg dan de kruiden en de gekookte linzen toe.

    Pluspunten

    • Linzen zijn een uitstekende bron van ijzer en voedingsvezels, vooral van oplosbare voedingsvezels. Ze leveren ook nuttige hoeveelheden van veel B-vitaminen. * • De ui wordt traditioneel gefrituurd, maar in dit recept bakt u hem in een kleine hoeveelheid plantaardige olie, om de hoeveelheid vet in het gerecht te beperken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ ijzer, koper, selenium * ✓✓ B1, B6, foliumzuur, niacine, kalium * ✓ C, E, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren