Eikelkalebas met risotto

    Eikelkalebas met risotto

    1keer bewaard
    45min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Als u deze speciale pompoensoort niet kunt krijgen, is het ook mogelijk een andere pompoen te gebruiken. Het resultaat is niet alleen decoratief maar vormt ook een bijzondere combinatie van smaken, doordat de risotto op smaak wordt gebracht met eenden- of kippenlevertjes, rode wijn, knoflook en salie.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eikelkalebassen, à circa 675 g
    • 200 g eenden- of kippenlevertjes, ontdooid indien ze uit de diepvries komen
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 175 g champignons, in dunne schijfjes gesneden
    • 85 g risottorijst
    • 200 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 200 ml rode wijn
    • 2 el fijngesneden verse salie
    • 1 el tomatenpuree
    • zout en peper
    • Om te garneren
    • 2 tomaten, in blokjes gesneden
    • verse salieblaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:45min 

    1. Snijd de kalebassen overlangs door. Snijd onderaan een stukje van de schil, zodat de helften mooi recht blijven liggen. Verwijder de zaden en de vezels en haal het vruchtvlees eruit, maar laat 1 cm over. Snijd het vruchtvlees fijn en zet opzij.
    2. Dep de levertjes droog met keukenpapier en snijd ze grof. Verwijder eventuele witte deeltjes. Verhit de helft van de olie in een steelpan, voeg de levertjes toe en bak ze 2 minuten al roerend op een hoog vuur, of tot ze bruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet opzij.
    3. Doe de rest van de olie in de pan. Stoof de ui, de knoflook en de champignons 3 minuten al roerend, of tot ze lichtbruin geworden zijn. Voeg vervolgens de rijst, de bouillon, de wijn, de salie en de tomatenpuree aan het geheel toe en breng op smaak. Voeg dan het vruchtvlees van de kalebas toe. Breng aan de kook, temper het vuur en dek de pan goed af. Laat het geheel 10-12 minuten sudderen, of tot de rijst gaar is, en roer af en toe.
    4. Doe ondertussen zout en peper in de kalebasschelpen en leg ze met de gesneden kant naar beneden in een stoomkoker. Dek af en stoom 10-12 minuten boven kokend water, of tot ze zacht zijn.
    5. Doe de levertjes weer in de pan en roer ze door het rijstmengsel. Warm nog 2 minuten door.
    6. Leg de schelpen op borden en vul ze met de risotto. Garneer met de blokjes tomaat en de salieblaadjes, en serveer. Bij dit gerecht past een frisse salade van knapperige radicchio en tomaten uitstekend.

    Variaties en tips

    • Vervang de fijngesneden salie door fijngesneden blaadjes verse rozemarijn of 2 kleine laurierblaadjes. Verwijder de laurierblaadjes voor u de risotto in de schelpen schept. * • Vul 8 vleestomaten met de risotto. Snijd boven aan elke tomaat een stukje af, haal het vruchtvlees eruit (gebruik dit later in een pastasaus of stoofpot) en zet de tomaten in een ovenschotel. Vul ze met het rijstmengsel en leg de bovenkanten er weer op. Bak 12-15 minuten in een oven van 190 °C. * • De risotto smaakt ook heerlijk als vulling van rode paprika's. Snijd bovenaan een stukje van de paprika's en verwijder de zaden. Stoom de paprika's zoals de kalebasschelpen tot ze zacht geworden zijn. Vul vervolgens de paprika's en serveer ze kokendheet. * • Vervang de champignons door 175 g courgettes, in blokjes gesneden, en 1 rode paprika, zonder zaden en in blokjes gesneden.

    Pluspunten

    • Een te lage opname van ijzer en de daaruit resulterende bloedarmoede zijn een veel voorkomend voedingsprobleem. Dit gerecht levert ijzer dankzij de lever en vitamine C dankzij de eikelkalebas en de tomatenpuree. Vitamine C helpt het lichaam bij de absorptie van ijzer. * • Eikelkalebas levert vitamine A (in de vorm van bètacaroteen, de kleurstof die het vruchtvlees zijn diepe kleur bezorgt). * • Rijst is een gezond voedingsmiddel, aangezien het veel koolhydraten en weinig vet bevat.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, niacine, foliumzuur, ijzer, koper * ✓✓ A, E, kalium, zink * ✓ calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    cornenothome
    0

    Aangepast voor vegetariërs. Zonder levertjes en ipv rode- wittewijn gebruikt. Heerlijk! En ziet er leuk uit in de kalebas. Overigens heb ik hiervoor een doodgewone pompoen gebruikt. Tja die had ik al in huis, evengoed lekker! Bedankt. - 15 feb 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren