Everzwijnragout met polenta

    Everzwijnragout met polenta

    2keer bewaard
    7uur10min


    Maak dit als eerste!

    Everzwijnragout wordt hier met veel knoflook, kruiden en specerijen verwerkt tot een heerlijke, dikke ragout die uitstekend bij polenta past. Serveer met een salade van rucola en radicchio. De bitterheid van deze slasoorten contrasteert met de rijke smaak van de polenta en de vleessaus. Ook gesmoorde groene groenten passen erbij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g everzwijnvlees om te stoven, zonder vet en in stukken gesneden
    • 2 uien
    • 1 kaneelstokje
    • 250 ml rode wijn
    • 15 jeneverbessen, lichtjes gekneusd
    • 4 laurierblaadjes
    • 4 teentjes knoflook, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 worteltje, fijngesneden
    • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
    • 1 blik tomaten, circa 400 g, fijngesneden
    • 1 tl balsamicoazijn
    • 300 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood, gespoeld en schoongemaakt
    • enkele takjes verse kruiden (rozemarijn, salie, oregano of peterselie), de blaadjes grofgehakt
    • peper en zout
    • Polenta met ricotta en rozemarijn
    • 300 g instant polenta
    • 100 g ricotta
    • 1 el fijngehakte verse rozemarijn

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5uur  ›  Bereiding: 2uur10min  ›  Klaar in:7uur10min 

    1. Doe het vlees in een kom. Snijd een ui in stukken en voeg deze met het kaneelstokje, de wijn, de jeneverbessen, de laurierblaadjes en de knoflook toe aan het vlees. Breng op smaak met peper. Dek af en laat 1 nacht tot 2 dagen in de koelkast marineren.
    2. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade en zet opzij. Snijd de overgebleven ui in stukken. Verhit de olie in een vuurvaste schaal, voeg het vlees toe en bak het aan alle kanten bruin. Voeg de stukken ui, het worteltje en de bleekselderij toe en bak 3-4 minuten of tot de groenten een beetje zachter worden.
    3. Voeg de marinade, de tomaten met hun sap, de azijn, de bouillon, het eekhoorntjesbrood en de kruiden toe en breng op smaak. Breng aan de kook, dek af en laat circa 2 uur sudderen, of tot het vlees zacht is. Haal de schaal van het vuur en houd hem warm terwijl u de polenta kookt.
    4. Kook de polenta volgens de instructies op de verpakking tot hij smeuïg en dik is. Klop er de ricotta en de rozemarijn door en blijf op een laag vuur roeren tot de ricotta helemaal is opgenomen door de polenta.
    5. Verdeel de polenta over 4 voorverwarmde borden en schep er het vlees en de saus over. Serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Everzwijn heeft een rijke smaak, zodat u er niet veel van nodig hebt. Het is mager en net als varkensvlees bevat het veel vitamine B12, essentieel voor gezonde rode bloedcellen. * • Polenta is een glutenvrije bron van zetmeelrijke koolhydraten. Daarbij bevat het ook een beetje kalium. * • Door de ricotta toe te voegen aan de polenta stijgt het vetgehalte van het gerecht niet zo veel als u zou denken, omdat ricotta niet veel vetten bevat in vergelijking met andere kazen. Bovendien bevat ricotta veel calcium en vitamine B2 en B12.

    Variaties en tips

    • Vervang het everzwijnvlees door magere varkensfilets. Snijd 200 g worsten van varkens- of hertenvlees 45 minuten voor het einde van de bereidingstijd in stukken en bak ze in een braadpan met antiaanbaklaag zonder vet, tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Voeg ze dan toe aan het varkensvlees en bak ze nog 30 minuten. * • Maak de saus met worsten van everzwijnvlees. Sauteer de stukken ui, de wortel en de bleekselderij met 4 grofgesneden teentjes knoflook. Voeg 400 g stukken worst van everzwijnvlees toe, zonder vel, en sauteer ze tot ze bruin zijn. Snijd ze in kleine stukjes. Voeg 250 ml rode wijn toe met de tomaten, de bouillon, de champignons en de kruiden (laat de azijn weg) en laat 30 minuten sudderen. * • Serveer de saus met mihoen of pasta in plaats van met polenta.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ B2, ijzer, kalium, zink * ✓ calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren