Franse kip in wijn

Als u aan een echte Franse maaltijd denkt, is de kans groot dat u daarbij denkt aan een stoofpotje met kip in een stevige rode wijn. Deze nieuwe versie van het klassieke bistrogerecht bevat sjalotjes, champignons en wortels, waardoor er verder alleen nog aardappelen nodig zijn – en, natuurlijk, heel veel stokbrood.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 12 sjalotjes of kleine uien
  • 1½ el olijfolie met knoflooksmaak
  • 50 g dunne plakjes bakbacon
  • 12 (kastanje)champignons
  • 4 kippenbouten à circa 175 g
  • wat takjes peterselie met gekneusde steeltjes
  • wat takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • 150 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
  • 350 ml volle rode wijn, zoals bourgogne
  • 300 g wortels, in blokjes gesneden
  • snufje fijne kristalsuiker
  • 1 el maïzena
  • peper en zout
  • fijngehakte peterselie om te garneren

Bereidingswijze

Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur30min 

  1. Doe de sjalotten of uitjes in een hittebestendige kom en overgiet ze met kokend water. Giet het water na 30 seconden af. Verwijder na enige tijd de schil en zet ze apart.
  2. Verhit 1 el van de olie in een braadpan. Bak de bacon hierin in circa 3 minuten knapperig en roer geregeld. Neem de bacon met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
  3. Bak vervolgens de sjalotten in de braadpan, op een matig vuur, al roerend in circa 5 minuten rondom bruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.
  4. Bak de champignons in de braadpan met, indien nodig, de resterende ½ el olie in 3-4 minuten al roerend mooi goudbruin.
  5. Doe de helft van de bacon en sjalotten weer in de braadpan. Leg de kippenbouten hierop en verdeel de resterende bacon en sjalotten erover. Bind de kruiden tot een bouquet garni en voeg dit samen met de bouillon en de wijn toe. Strooi er royaal peper over.
  6. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Voeg de wortels toe en laat alles op een laag vuur nog circa 30 minuten zachtjes sudderen tot de kip gaar is; de wortels moeten gaar en zacht zijn, maar mogen niet te slap worden.
  7. Neem de kippenbouten uit de pan en schik ze op een verwarmde schaal. Zeef het vocht in een pan. Voeg bacon, champignons, sjalotten en wortels toe aan de kip en houd alles warm.
  8. Doe het bouquet garni terug in het vocht, voeg de suiker toe en breng dit aan de kook. Laat de saus tot circa 350 ml inkoken. Leng de maïzena met wat water aan tot een smeuïg mengsel. Voeg dit al roerend toe en laat de saus binden. Voeg peper en zout naar smaak toe en verwijder het bouquet garni. Schep de saus over de kip en de groenten en strooi er peterselie over.

Variaties en tips

• Is er geen olijfolie met knoflooksmaak verkrijgbaar, dan kunt u hetzelfde effect bereiken door extra vergine olijfolie te gebruiken en een uitgeperst teentje knoflook met de champignons mee te laten fruiten. * • Neem voor kip met riesling, kenmerkend voor de Elzas in Noord-Frankrijk, 550 g kipfilet en snijd dit in grove stukken. Gebruik riesling in plaats van rode wijn. Voeg de wortels tegelijk met de kip toe en laat deze samen 30 minuten stoven; voeg dan 200 g niet ontdooide diepvriesdoperwten toe en laat dit geheel nog circa 5 minuten sudderen. Vang het kookvocht op en verwerk het als hiervoor omschreven. Voeg 4 el slagroom of zure room toe. Serveer de kip met eiermie, waar u fijngehakte peterselie of maanzaad door mengt.

Pluspunten

• In tegenstelling tot andere groenten wordt de voedingswaarde van wortels bij het koken hoger. Omdat rauwe wortels harde celwanden hebben, kan het lichaam maar zo'n 25% van het aanwezige bètacaroteen in vitamine A omzetten. Het koken breekt de celvliesjes af, zodat het bètacaroteen gemakkelijker wordt opgenomen en omgezet. * • Rode wijn bevat flavonoïden, die kunnen beschermen tegen hartkwalen.

Bevat per portie

✓✓✓ A, B6, niacine, koper * ✓✓ B1, B2, ijzer, kalium, selenium, zink * ✓ E, foliumzuur

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties