Fruitbuideltjes

    Fruitbuideltjes

    11keer bewaard
    1uur40min


    Maak dit als eerste!

    Deze buideltjes zijn gevuld met gedroogd fruit, appel en walnoot, waaraan wat gember is toegevoegd. Het gedroogde fruit wordt eerst in cognac gedrenkt, maar u kunt hiervoor ook vers sinaasappelsap gebruiken. Deze feestelijke fruitbuideltjes zijn een geweldige afsluiting van bijvoorbeeld uw kerstdiner.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 6 vellen filodeeg van 30 × 50 cm, totaal circa 180 g
    • 45 g ongezouten boter, gesmolten
    • 1 el poedersuiker, gezeefd
    • Vulling
    • 150 g gedroogde vruchtenmix (fijngesneden) met rozijnen en krenten
    • 4 el cognac
    • 1 moesappel, circa 250 g
    • 30 g gekonfijte gember, fijngesneden
    • 25 g fijngehakte walnoten
    • fijngeraspte schil van 1 kleine citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur25min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Doe voor de vulling het gedroogde fruit met de cognac in een kom en roer door. Laat de cognac in circa 1 uur in de vruchten trekken.
    2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp hem. Voeg het fruit toe, samen met gember, walnoot en geraspte citroenschil. Meng goed.
    3. Leg de vellen filodeeg op elkaar en snijd het stapeltje in 6 vierkantjes van 15 cm. Het overtollige deeg wordt niet meer gebruikt. Bestrijk elk van de 36 vierkantjes dun met gesmolten boter en maak er 12 stapeltjes van 3 vierkantjes van, waarbij de vierkantjes een stukje gedraaid zijn ten opzichte van elkaar.
    4. Schep op elk stapeltjes circa 1 el van het fruitmengsel, vouw de uiteinden naar elkaar toe en knijp ze bovenop samen, zodat de vulling goed is omsloten.
    5. Zet de buideltjes op een bakplaat met antiaanbaklaag en bestrijk ze licht met de resterende boter. Bak ze in 12-15 minuten goudbruin. Serveer warm, bestrooid met poedersuiker.

    Variaties en tips

    • De vulling krijgt een bijzondere smaak als u de cognac vervangt door koude Earl Grey-thee, of thee met appel- of gembersmaak. * • Doe voor dadel-abrikozenbuideltjes 115 g gewelde abrikozen en 115 g ontpitte dadels, beide fijngesneden, in een kom samen met 4 el sinaasappelsap. Roer door en laat 1 uur intrekken. Voeg de fijngeraspte schil van ½ sinaasappel toe, 25 g fijngehakte pistachenootjes, ½ tl kaneel en ¼ tl oranjebloesemwater. Snijd twee op elkaar liggende vellen filodeeg in 3 lange repen en snijd elke reep doormidden zodat rechthoeken van circa 10 × 25 cm ontstaan. Smelt 20 g boter en bestrijk het deeg hier licht mee. Leg op één uiteinde van de deegrepen 1 volle el vulling. Vouw een hoek over de vulling zodat een driehoekige vorm ontstaat en blijf in de lengte vouwen tot één driehoek is ontstaan. Bestrijk licht met de resterende boter en bak in 12-15 minuten goudbruin.

    Pluspunten

    • Gedroogd fruit is van nature zoet: door de aanwezige fructose is het niet nodig de vulling te zoeten met suiker. Gedroogd fruit bevat ook veel voedingsstoffen, zoals voedingsvezels, ijzer, calcium, fosfor en wat B-vitaminen. * • Kruidengenezers adviseren om gember te gebruiken bij misselijkheid. Gember werkt ook stimulerend voor de spijsvertering en zou beschermen tegen infecties van het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen.

    Bevat per portie

    ✓ A, C, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren