Fruitige Christmaspudding

    Fruitige Christmaspudding

    7keer bewaard
    5uur15min


    Maak dit als eerste!

    Deze traditionele Britse lekkernij bevat heel veel fruit, dat gedrenkt is in sherry en sinaasappelsap om er een extra sappig geheel van te maken. De cognacsaus zorgt ervoor dat u zich niet té verzadigd voelt.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 85 g krenten
    • 85 g rozijnen
    • 85 g sultana's
    • 85 g gedroogde ontpitte dadels, fijngesneden
    • 85 g gedroogde abrikozen, fijngesneden
    • 75 g gedroogde cranberry's
    • geraspte schil en sap van 1 grote sinaasappel
    • 3 el sherry of cognac
    • 115 g ongezouten boter, zacht gemaakt
    • 115 g ongeraffineerde suiker
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 1 handappel, geschild en in stukjes gesneden
    • 1 grote wortel, fijngeraspt
    • 30 g geschaafde amandelen, geroosterd
    • 55 g zelfrijzend bakmeel
    • 2 tl koek- en speculaaskruiden
    • 100 g vers wit broodkruim
    • Cognacsaus
    • 6 el maïzena
    • 900 ml halfvolle melk
    • 3 el basterdsuiker, of een hoeveelheid naar smaak
    • 3 el cognac

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 4uur30min  ›  Klaar in:5uur15min 

    1. Doe al het gedroogde fruit in een kom. Voeg de geraspte sinaasappelschil en -sap met de sherry of cognac toe en laat intrekken.
    2. Vet een puddingvorm van 1,4 liter in en leg een klein rondje vetvrij papier op de bodem.
    3. Klop boter en suiker tot een luchtig mengsel en klop er geleidelijk het ei door. Voeg de appel, wortel, amandelen en geweekt fruit toe en meng goed door elkaar. Zeef bakmeel en koekkruiden erover, voeg broodkruim toe en meng opnieuw.
    4. Schep het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Leg er een dubbele laag vetvrij papier op en dan een dubbele laag aluminiumfolie. Vouw dit zodanig samen dat er een plooi in het midden komt. Trek het papier en folie strak rond de vorm en bind onder de rand stevig vast met bindgaren.
    5. Stoom de pudding 3 uur, voeg indien nodig kokend water toe. Neem de vorm uit de stoompan en verwijder het papier en folie. Dek losjes af met een theedoek en laat de pudding afkoelen.
    6. Dek de pudding af met dubbele vellen vetvrij papier en aluminiumfolie als de pudding volledig is afgekoeld. Zet de pudding op een koele, donkere plek. Deze Christmaspudding is maximaal 3 maanden houdbaar.
    7. Stoom de pudding op de dag zelf nog eens 1½ uur. Leng voor de saus de maïzena aan met 6 el van de koude melk. Breng de resterende melk tegen de kook aan en meng al roerend door het maïzenamengsel. Doe het terug in de pan en verwarm op een matig vuur tot een dikke saus. Voeg suiker en cognac toe en desgewenst nog wat extra suiker naar smaak.
    8. Stort de pudding op een platte schaal. Schenk de cognacsaus in een sauskom en serveer bij de pudding.

    Variaties en tips

    • Als u dat wilt, kunt u de sherry of cognac in de pudding vervangen door extra sinaasappelsap. * • U kunt 2 kleinere puddingen maken door het mengsel over twee puddingvormen van 750 ml te verdelen. De stoomtijd blijft 3 uur. * • U kunt de pudding ook opwarmen in de magnetron. Verwijder de folie en verwarm circa 8 minuten op een middelhoge stand. * • Probeer ook eens een vijgenpudding. Vervang de krenten, rozijnen, sultana's, dadels, abrikozen en cranberry's door 250 g fijngehakte gedroogde vijgen. Laat een nacht lang 3 el donkere rum intrekken, samen met de geraspte citroenschil en -sap. Vervang in stap 3 de wortel door 1 geschilde en in stukjes gesneden peer en voeg 115 g fijngesneden gekonfijte kersen toe, zonder de siroop, en 2 stukjes fijngehakte ingelegde gember. De koekkruiden vervallen. Geef bij de pudding een rum-gembersaus. Breng de gezoete witte saus op smaak met 3 el gembersiroop (uit het potje ingelegde gember), 3 el donkere rum en de geraspte schil van 1 citroen in plaats van de cognac.

    Pluspunt

    • Deze cognacsaus bevat relatief weinig vet, omdat halfvolle melk met maïzena is gebruikt en geen room of boter.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ calcium, koper * ✓ B1, B2, B12, C, E, niacine, ijzer, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren