Gebakken forel met komkommersaus

    Gebakken forel met komkommersaus

    4keer bewaard
    45min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Schijfjes sinaasappel en citroen geven extra smaak aan dit eenvoudige recept voor gebakken vis. De komkommer-yoghurtsaus zorgt voor een verfrissend contrast. Bak samen met de vis nieuwe aardappelen in de oven.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 750 g nieuwe aardappelen, overlangs in vieren gesneden
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 4 kleine forellen, à circa 275 g, schoongemaakt
    • peper en zout
    • 4 takjes verse dragon
    • 1 sinaasappel, in 8 schijfjes gesneden
    • 1 citroen, in 8 schijfjes gesneden
    • 4 el sinaasappelsap
    • 100 g waterkers om te garneren
    • Komkommersaus
    • 200 g komkommer
    • 150 g magere yoghurt
    • 2 el fijngehakte verse munt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C en leg 2 bakplaten in de oven om op te warmen. Doe de aardappelen in een grote steelpan en giet er kokend water bij tot ze zijn bedekt. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Laat uitlekken en doe ze weer in de pan.
    2. Besprenkel de aardappelen met de olie en roer er even door. Spreid ze dan uit op een van de hete bakplaten en laat ze 10 minuten roosteren. Draai de aardappelen om en laat ze nog 10 minuten roosteren. Draai ze nogmaals om en laat ze nog 5 minuten roosteren, of tot ze krokant en gaar zijn.
    3. Breng ondertussen de binnenkant van de vis op smaak en stop er enkele takjes dragon in. Neem 4 stukken aluminiumfolie om de vis in te verpakken. Snijd de schijfjes sinaasappel en citroen door. Verdeel de helft van de schijfjes sinaasappel en citroen over de stukken folie, leg de vis erop en leg de rest van de schijfjes fruit erop. Besprenkel elke vis met 1 eetlepel sinaasappelsap.
    4. Vouw de folie om de vis en knijp de uiteinden goed samen. Leg de pakketjes op de andere hete bakplaat en laat 20 minuten bakken.
    5. Terwijl de vis en de aardappelen bakken, maakt u de saus. Rasp de komkommer, doe hem in een zeef en druk het water eruit. Meng de komkommer, de yoghurt en de munt en breng op smaak met peper en zout naar wens.
    6. Schik de vis, de schijfjes sinaasappel en citroen en de geroosterde aardappelen op warme borden. Garneer met waterkers en serveer met de komkommersaus.

    Variaties en tips

    • Voor een snel forelgerecht koopt u forelfilets, twee per persoon. Besprenkel ze met een beetje extra vergine olijfolie en gril ze 2-4 minuten, afhankelijk van de dikte (u hoeft ze niet om te draaien). Serveer met gekookte, kleine nieuwe aardappelen. * • Varieer de saus door 1 theelepel mierikswortelsaus toe te voegen. U kunt de munt ook vervangen door bieslook of groene olijven. * • Breng de vis op smaak met blaadjes venkel, verse koriander of takjes peterselie. * • Vervang de forel door makreel.

    Pluspunten

    • Net als andere vette vis bevat forel goede vetten uit de familie van omega-3-vetzuren. Die helpen het lichaam beschermen tegen beroerten en hartziekten. * • Yoghurt wordt vaak gebruikt als alternatief voor room. Het voordeel ervan is dat de hoeveelheid vet van een recept laag blijft. Bovendien bevat yoghurt per 100 g meer calcium dan room. * • Komkommers zijn heel verfrissend door hun hoog watergehalte (96%). De schil bevat bètacaroteen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, kalium, niacine, * ✓✓ E, calcium, ijzer, selenium * ✓ A, B2, foliumzuur, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren