Gebakken kuit op geroosterd brood

    Gebakken kuit op geroosterd brood

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Haringkuit is heerlijk zacht en delicaat van smaak; het is te vergelijken met kaviaar, en het is een stuk betaalbaarder. Gecombineerd met gebakken ui, blokjes courgette, verse tomaat en grove mosterd wordt het een voedzaam én voordelig lunchgerechtje, dat u completeert met geroosterd grof volkorenbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 225 g ui, in zeer dunne plakjes gesneden
    • 225 g courgette, in blokjes gesneden
    • 350 g haringkuit
    • 250 g rijpe tomaten, grofgehakt
    • 2 el grove mosterd
    • 8 dikke sneden grof volkorenbrood, totaal circa 450 g
    • zout en peper
    • waterkers of rucola om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de ui hierin, onder regelmatig roeren, in zo'n 8 minuten zacht en lichtbruin.
    2. Bak de stukjes courgette 5 minuten mee, onder regelmatig roeren, tot ze beetgaar zijn.
    3. Voeg de kuit toe en bak die al roerend 1-2 minuten mee. Roer tomaat en mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat nog heel even op een laag pitje staan tot de tomaten zacht zijn.
    4. Rooster ondertussen het brood aan beide kanten onder de grill. Schep de gebakken kuit op het warme brood, garneer met waterkers of rucola en serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, E * ✓✓ B1, C, foliumzuur, niacine, ijzer, koper, zink * ✓ A, B2, B6, calcium, kalium

    Een variatie

    • Verwarm voor garnalen met tomaat en gember op geroosterd brood 2 el zonnebloemolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag, voeg 2 tl fijngehakte verse gemberwortel toe en 2 uitgeperste teentjes knoflook, en bak dit 30 seconden. Voeg 400 g fijngehakte rijpe tomaten toe, 8 in plakjes gesneden lente-uitjes en 2 tl sojasaus, en bak alles 5 minuten, onder af en toe roeren. Voeg 225 g in blokjes gesneden courgette toe en bak dit in 5 minuten tot een moesachtige saus. Roer er 225 g tijgergarnalen door en bak deze 2-3 minuten mee totdat de garnalen roze gekleurd zijn. Meng er 3 el fijngehakte verse koriander door. Leg op 8 geroosterde sneetjes sesambrood een laagje Romeinse bindsla en verdeel het garnalenmengsel hierover. Serveer meteen.

    Pluspunten

    • Kuit (eitjes van vissen) is erg gezond; het is een rijke bron van veel vitaminen, vooral vitamine A, en in mindere mate E en de B-vitaminen B1 en biotine. Het bevat maar weinig verzadigd vet. Verse kuit is er vooral in de lente. * • Grof volkorenbrood is gemaakt van volkorentarwemeel en bevat dan ook alle bestanddelen van de tarwekorrel. Door dikke sneden brood te gebruiken, worden meer zetmeelrijke koolhydraten opgenomen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren