Geglazuurde cakejes

    Geglazuurde cakejes

    8keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Deze cakejes zijn gemakkelijk te bereiden en vallen altijd in de smaak bij kinderen. Door ricotta te gebruiken voor het glazuur, wordt het minder zwaar. Glazuur de cakes indien mogelijk pas vlak voor het serveren.

    Ingrediënten
    Porties: 18 

    • 125 g boter, op kamertemperatuur
    • 125 g basterdsuiker
    • 2 eieren
    • 100 g zelfrijzende witte bloem
    • 30 g zelfrijzende volkorenbloem
    • ½ tl bakpoeder
    • fijngeraspte schil van ½ sinaasappel
    • 30 g gedroogde abrikozen, in dunne schijfjes gesneden, om te garneren
    • Sinaasappel-ricottaglazuur
    • 250 g ricotta
    • 50 g poedersuiker
    • fijngeraspte schil van ½ sinaasappel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg papieren vormpjes in een bakplaat met 12 cakevormpjes en een bakplaat met 6 cakevormpjes.
    2. Doe de boter, de suiker en de eieren in een grote kom. Zeef de witte en de volkorenbloem en het bakpoeder boven de kom en voeg ook eventuele zemelen uit de zeef toe. Voeg de sinaasappelschil toe en meng alles goed met een mixer gedurende 2 minuten tot een zacht en romig mengsel ontstaat.
    3. Verdeel het mengsel over de papieren vormpjes. Bak de cakes circa 20 minuten of tot ze stevig aanvoelen. Leg ze dan op een rooster om af te koelen. (U kunt de cakejes zonder glazuur tot 2 dagen bewaren in een luchtdichte doos.)
    4. Voor het glazuur: doe de ricotta in een kom en zeef de poedersuiker erboven. Voeg de sinaasappelschil toe en meng alles goed met een houten lepel.
    5. Schep op elk cakeje een beetje van het glazuur en garneer met enkele schijfjes gedroogde abrikoos. Serveer zo snel mogelijk na het glazuren.

    Pluspunten

    • Door een mix van volkoren- en witte bloem te gebruiken, bevatten de cakejes meer voedingsvezels, maar worden ze niet zwaarder. * • Van alle vruchten zijn gedroogde abrikozen een van de beste bronnen van ijzer. Daarnaast bevatten ze ook oplosbare voedingsvezels. * • Het ricottaglazuur bevat minder suiker dan traditioneel glazuur.

    Variaties en tips

    • Voeg 75 g fijngehakte gedroogde abrikozen toe aan het mengsel aan het einde van stap 2. * • Voor cakejes met chocoladeglazuur smelt u 75 g melkchocolade van goede kwaliteit in een vuurvaste kom boven een pan met bijna kokend water. Smeer hiermee de cakejes in in plaats van met het ricottaglazuur. * • Voor rozijnencakejes vervangt u de sinaasappelschil door citroenschil en voegt u 75 g rozijnen toe aan het einde van stap 2. Laat het glazuur weg en bestrooi de cakejes met gezeefd poedersuiker als ze zijn afgekoeld.

    Bevat per stuk

    ✓ A, B12

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren