Gehaktballetjes met citroendip

    Gehaktballetjes met citroendip

    13keer bewaard
    50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze Griekse gehaktballetjes worden gemaakt van lamsgehakt en rijst en op smaak gebracht met tijm, citroen en nootmuskaat. Ze worden aan prikkers gegrild, zodat ze makkelijk te eten zijn. De klassieke Griekse citroensaus heeft een pittig aroma en past er perfect bij.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 30 g langkorrelrijst
    • 2 kleine rode uien
    • 400 g mager lamsgehakt
    • 1 kleine ui, zeer fijn gesneden
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • ½ tl vers geraspte nootmuskaat
    • fijngeraspte schil van 1 citroen
    • 1 grote rode paprika, zonder de zaden en in 24 vierkantjes gesneden
    • olijfolie, extra vergine, om te bestrijken
    • zout en peper
    • Citroendip
    • 1½ tl arrowroot
    • sap van 2 kleine citroenen
    • 100 ml kippenbouillon
    • 1 klein ei
    • 2 tl fijngehakte verse tijm
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:50min 

    1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd de gekookte rijst apart.
    2. Week 24 satéprikkers 10 minuten in warm water. Verwarm de grill voor op de middelste stand.
    3. Snijd de rode uien elk in 12 partjes, laat het wortelgedeelte zitten, zodat de partjes niet uit elkaar vallen.
    4. Doe gehakt, fijngehakte ui, gekookte rijst, knoflook, tijm, nootmuskaat en citroenrasp in een kom en breng op smaak met peper en zout. Meng alles met de handen en maak er 24 balletjes van.
    5. Rijg aan elke prikker 1 uipartje, 1 stukje paprika en 1 gehaktballetje. Leg de spiesjes naast elkaar op een rooster op de grillplaat. (Ze kunnen 3-4 uur van tevoren worden gemaakt en afgedekt met plasticfolie in de koelkast worden bewaard.) Bestrijk de spiesjes licht met olie en gril ze 15-18 minuten, draai ze daarbij af en toe om, tot ze goudbruin en volledig gaar zijn.
    6. Maak ondertussen de dipsaus. Meng arrowroot met ongeveer de helft van het citroensap en roer er dan de rest door. Breng vervolgens de bouillon in een pan aan de kook en roer het arrowrootmengsel erdoor. Breng daarna opnieuw al roerend aan de kook en neem dan de pan van het vuur.
    7. Klop het ei los in een kom. Schenk het warme bouillonmengsel er in een dun straaltje, al kloppend, bij. Doe dit weer in de pan en klop op een laag vuur ongeveer 4 minuten, tot de saus glad en dik is. Het mengsel mag niet koken, want dan kan de saus schiften. Roer de gehakte tijm erdoor en breng op smaak met peper en zout.
    8. Serveer de spiesjes met de warme citroensaus.

    Bevat per spiesje

    ✓ A, C

    Pluspunten

    • Lamsgehakt kan nogal vet zijn, maar omdat deze gehaktballetjes worden gegrild, druipt het meeste vet eraf. * • Door de gehaktballetjes met rijst te mengen hebt u minder vlees nodig. Bovendien voegt u met rijst zetmeelrijke koolhydraten toe.

    Variaties en tips

    • Gebruik groene of gele paprika of vervang de paprika door partjes venkelknol. * • Roer voor een extra snelle citroen-muntdip, de fijngeraspte schil van 1 citroen en 2 el fijngehakte verse munt door 200 g Griekse yoghurt. Deze dip hoeft niet gekookt of opgewarmd te worden. * • Vervang voor gehaktballetjes van kalkoenvlees het lamsgehakt door kalkoengehakt en de rijst door 50 g vers broodkruim van wit- of volkorenbrood. Breng het kalkoenmengsel op smaak met 1 el fijngehakte verse salie in plaats van tijm. Vervang in de dipsaus de tijm door salie.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren