Gehaktbrood met spinazie

    Gehaktbrood met spinazie

    5keer bewaard
    1uur45min


    Maak dit als eerste!

    De groenten en de haver maken dit gehaktbrood heerlijk sappig en luchtig. Als u het doorsnijdt, komt de spinazie in een mooie spiraal tevoorschijn. Serveer met geroosterde groenten, zoals aardappelen, courgettes en rode uien.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 grote uien, fijngesneden
    • 6 teentjes knoflook, geperst, of naar wens
    • 1 blik tomaten, circa 400 g, fijngesneden
    • 150 ml kippenbouillon
    • 1 tl gemengde gedroogde kruiden
    • 500 g jonge spinazie
    • 2 el crème fraîche
    • ½ tl vers geraspte nootmuskaat
    • 450 g mager rundergehakt
    • 450 g mager varkensgehakt
    • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
    • 1 wortel, fijngeraspt
    • 50 g havermout
    • 2 tl fijngehakte verse tijm
    • 5 el halfvolle melk
    • 1 ei, losgeklopt
    • 2 tl dijonmosterd
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 55min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Verhit de olie op een middelhoog vuur in een steelpan. Voeg de uien en de knoflook toe en bak ze gedurende 5 minuten of tot de uien zacht en goudbruin zijn geworden.
    2. Schep de helft van het uienmengsel in een grote kom en zet opzij. Voeg de tomaten met hun sap, de bouillon en de gemengde kruiden toe aan de pan met de rest van de uien. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, dek af en laat zachtjes sudderen terwijl u er af en toe door roert. Bereid ondertussen het gehaktbrood.
    3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de spinazie en doe de groente in een grote pan. Dek af met een goed sluitend deksel en laat op een hoog vuur 2-3 minuten stoven, of tot de blaadjes zacht zijn. Schud regelmatig.
    4. Doe de spinazie in een vergiet en laat uitlekken. Wanneer hij voldoende is afgekoeld, knijpt u hem droog met uw handen, snijdt u hem grof en doet u hem in een kom. Voeg de crème fraîche toe en breng het geheel op smaak met de helft van de nootmuskaat en peper en zout.
    5. Doe het runder- en varkensgehakt in de opzij gezette kom met uien. Voeg de bleekselderij, de wortel, de havermout, de tijm, de melk, het ei, de mosterd en de overblijvende ¼ theelepel nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng de ingrediënten goed met uw handen.
    6. Leg een groot stuk plasticfolie op het werkblad en schep er in het midden het gehaktmengsel op. Spreid het met een paletmes uit tot een rechthoek van circa 23 × 18 cm. Verdeel daarna het spinaziemengsel gelijkmatig over het vlees en laat aan alle kanten een rand van 1 cm vrij. Leg de gehaktrechthoek met de kortste kant naar u gericht en rol het vlees op met behulp van de plasticfolie. Plooi de zijkanten mooi samen en leg de rol op een bakplaat met antiaanbaklaag. Verwijder de plasticfolie.
    7. Zet het gehaktbrood onafgedekt in het midden van de oven en bak het 45 minuten. Haal het vervolgens uit de oven en bestrijk het brood lichtjes met een beetje van de tomatensaus. Zet het opnieuw in de oven gedurende 5 minuten om de glazuur hard te laten worden en het brood bruin te laten worden. Om te zien of het gehaktbrood in het midden goed gaar is, prikt u er enkele seconden met een spies in. De spies zou warm moeten aanvoelen als u deze tegen de achterkant van uw hand houdt.
    8. Als het gehaktbrood klaar is, neemt u het uit de oven. Dek het losjes af met folie en laat 10 minuten rusten. Snijd het in plakken en serveer met de rest van de tomatensaus.

    Variaties en tips

    • Voor een traditioneler gehaktbrood kunt u enkel rundergehakt gebruiken, of het runder- of varkensgehakt vervangen door kalkoen-, kip- of kalfsgehakt. U kunt ook een combinatie van 3 soorten gebruiken. * • Restjes gehaktbrood zijn ook koud lekker. Serveer met een salade of tussen een broodje. * • Voor 2 gehakt-aardappeltaarten, elk voor 4 personen, maakt u een gehaktmengsel zoals in het hoofdgerecht. Gebruik hiervoor echter 900 g spinazie en 4 eetlepels crème fraîche of zure room voor de spinazievulling. Kook 1,5 kg geschilde aardappelen tot ze zacht zijn. Stamp ze met voldoende melk om een luchtige puree te maken en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het vleesmengsel over 2 springvormen met een diameter van 23 cm. Druk goed aan. Verdeel daarover het spinaziemengsel en daarover de aardappelpuree. Bak de taarten 55 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat 10 minuten staan, verwijder de zijkanten van de vormen en snijd de taarten in stukken.

    Pluspunten

    • Spinazie levert aanzienlijke hoeveelheden antioxidanten, waaronder vitamine C en E. Het bevat ook carotenoïden en nogal wat B-vitaminen, zoals foliumzuur, niacine en vitamine B6. * • Havermout vormt een goede bron van oplosbare voedingsvezels. Dit soort vezels kunnen het cholesterolgehalte in het bloed helpen verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine, zink * ✓✓ B2, calcium, selenium * ✓ ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren