Gemengde blad- en kruidensalade

    Gemengde blad- en kruidensalade

    6keer bewaard
    10min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een bladsalade met veel verse kruiden vormt een uitstekend bijgerecht bij verschillende gerechten, van een eenvoudige braadschotel met kip en aardappelen tot pizza en pasta. Zorg ervoor dat de salade nog knapperig is door de salade net voor het serveren samen te stellen. Voeg ook de dressing pas op het laatste moment toe.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 kroppen romeinse of bindsla, in grote stukken gesneden
    • 6 blaadjes lollo rosso
    • ¼ komkommer, in dunne schijfjes gesneden
    • 12 grote verse blaadjes basilicum, grofgescheurd
    • 1 el verse dragon, grofgesneden
    • 5 grote lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 6 el basisvinaigrette

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

    1. Doe de bindsla, lollo rosso, komkommer, basilicum, dragon en lente-uitjes in een grote kom.
    2. Besprenkel de salade net voor het serveren met de dressing en meng goed tot alle ingrediënten lichtjes zijn bedekt met de dressing. Serveer de salade onmiddellijk.

    Variaties en tips voor gemengde salades

    • Voeg 30 g groene olijven, zonder pitten, heel of gehalveerd, toe. * • Voor een groene salade met een romige avocadodressing mengt u 2 kroppen bindsla, de blaadjes losgehaald, 40 g veldsla, 40 g waterkers, 1 fijngesneden courgette, 4 lente-uitjes, in schijfjes gesneden, 16 grote verse blaadjes basilicum en 40 g groene olijven, zonder pitten. Maak de dressing door 1 grote rijpe avocado te mixen met 1 el witte-wijnazijn, 3 el extra vergine olijfolie en 1 tl dijonmosterd, en breng op smaak. Serveer de avocadodressing afzonderlijk in plaats van gemengd met de salade. * • Maak een rucola-spinaziesalade met knoflookcroutons. Meng 50 g in dobbelsteentjes gesneden stokbrood met 1 el extra vergine olijfolie en 1 uitgeperst knoflookteentje. Spreid de dobbelsteentjes uit op een bakplaat en bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C, of tot ze goudbruin zijn. Maak de dressing met 3 el extra vergine olijfolie, 2 tl witte-wijnazijn, 1 tl dijonmosterd, 1 el kappertjes, 2 fijngesneden ansjovisfilets, 1 fijngesneden tomaat en 8 fijngesneden verse blaadjes basilicum. Laat enkele minuten rusten, zodat de smaken zich mengen. Doe de croutons in een schaal met 1 krop bindsla, in stukken gescheurd, 125 g jonge spinazie en 50 g rucola. Schep de dressing erover en serveer. * • Voor een waterkers-sinaasappelsalade mengt u de partjes van 4 sinaasappels met 85 g waterkers, de blaadjes van 2 stukken witlof en 4 in schijfjes gesneden sjalotjes. Meng voor de dressing 4 el extra vergine olijfolie, 2 el witte-wijnazijn, 1 el acaciahoning. Breng op smaak en voeg eventueel wat dijonmosterd toe. Besprenkel de salade met de dressing, meng en bestrooi met 4 el lichtgeroosterde pistachenoten.

    Pluspunten

    • Het is voor iedereen gezond ten minste 5 porties fruit en groenten per dag te eten. Salades zijn een heerlijke en eenvoudige manier om dat aantal te bereiken. Een middelgrote portie salade telt als één portie. * • Bindsla is een goede bron van kalium en carotenoïden. De donkere buitenste bladeren bevatten meer voedingsstoffen dan de bleke binnenste bladeren.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ A * ✓ ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren