Gemengde sla met bloemen en bosbessen

    Gemengde sla met bloemen en bosbessen

    3keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    Deze heerlijke zomerse salade is een lekkere combinatie van eetbare bloemen, slablaadjes, alfalfa en sappige verse bosbessen. Sommige grote supermarkten verkopen eetbare bloemen, maar u kunt ze misschien ook uit uw eigen tuin halen. Let er wel goed op dat u geen bloemen gebruikt die werden behandeld met onkruidverdelgers.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kleine krop eikenbladsla, in hapklare stukken gesneden
    • 85 g rucola
    • 85 g alfalfa
    • 100 g bosbessen
    • 30 g gemengde eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, bernagie, viooltjes, en kruidenbloemen, zoals salie en rozemarijn
    • Honing-mosterddressing
    • 3 el druivenpitolie
    • sap van 1 kleine citroen
    • 1 tl dijonmosterd
    • 1 tl heldere honing
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Maak de dressing. Meng daarvoor de olie met citroensap, mosterd, honing en peper en zout naar smaak in een grote, diepe schaal.
    2. Voeg de sla en de rucola toe en meng, zodat alles goed is bedekt met de dressing. Bestrooi de salade met de alfalfa en de bosbessen. Schik de bloemen erbovenop en serveer meteen.

    Variaties en tips voor bloemensalades

    • Maak een wortel-bloemensalade. Scheur 1 krop batavia- of eikenbladsla in hapklare stukken en doe ze in een kom. Voeg 2 worteltjes, in lange repen gesneden met een dunschiller, 2 sinaasappelen, geschild en in partjes verdeeld, en 75 g bosbessen toe. Maak de dressing zoals in het hoofdrecept, maar gebruik sinaasappelsap in plaats van citroensap. Besprenkel de salade ermee en garneer met de oranje en gele bloemen van Oost-Indische kers. * • Voor een verfrissende frambozen-bladsalade met citroensmaak mengt u 15 g kervel en enkele blaadjes citroengeranium met 1 kleine krop bindsla, in stukjes gescheurd. Bestrooi met 100 g frambozen. Meng voor de dressing 2 el extra vergine olijfolie met het sap van 1 citroen en breng vervolgens op smaak. Garneer ten slotte de salade met 30 g bieslook, kervel en munt of viooltjes. * • Probeer een pittige salade met peer en knoflook. Haal de blaadjes van 2 kroppen bindsla los en meng ze met 85 g rucola in een kom. Meng voor de dressing 3 el extra vergine olijfolie met het sap van 1 citroen en 3 el fijngesneden vers bieslook. Voeg 1 rijpe peer, zonder klokhuis en in schijfjes gesneden, toe en roer, zodat de schijfjes zijn bedekt met de dressing. Voeg dan de peer met de dressing toe aan de slablaadjes en meng voorzichtig. Garneer met 30 g knoflook, bieslook en bernagiebloemen.

    Pluspunten

    • Bosbessen zijn rijk aan vitamine C en bevatten ook antibacteriële stoffen die bepaalde spijsverteringsstoornissen en urineweginfecties, zoals blaasontsteking, zouden kunnen tegengaan. * • De voedingswaarde van bloemblaadjes en bloemknoppen is klein, omdat ze in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Toch leveren sommige bloemen, vooral bloemen van kruiden, bepaalde essentiële oliën en bio-actieve stoffen, vooral antioxidanten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, niacine * ✓✓ E * ✓ A, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren