Geroosterde Chinese eend

  6 uur 30 minuten

  Eendenvlees staat bekend als vet, maar deze bereidingsmethode beperkt de hoeveelheid vet aanzienlijk. Voor een verrukkelijk en gezond maal geeft u vooraf een frisse salade en daarna de eend met pittige of gewone rijst, of met mie en geroerbakte groenten met bamboescheuten voor extra kleur en knapperigheid.


  11 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 1 eend van circa 2 kg, ontdaan van de organen
  • 2 el hoisinsaus
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • 3 el honing
  • 3 el donkere sojasaus
  • Kruidige groenten
  • 225 g sugarsnaps (of peultjes)
  • geraspte schil van ½ sinaasappel
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 el grofgeraspte verse gemberwortel
  • 2 tl sojasaus
  • 75 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt
  • 1 tl sesamolie van geroosterd sesamzaad

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 5uur30min  ›  Klaar in:6uur30min 

  1. Maak bij de eend met een gevogelteschaar of mes één kant van de ruggengraat open en verwijder deze vervolgens. Verwijder zoveel mogelijk vet en het loshangend vel. Maak de eend platter door er, terwijl de kant met het vel boven ligt, met uw hand op te drukken. Prik de eend op verschillende plaatsen in, door het vet en het vel, maar niet door het vlees.
  2. Doe de eend in een vergiet en giet er een paar keer kokend water over, zodat het vet loslaat. Droog de eend met keukenpapier. Steek er, om de eend tijdens de bereiding plat te houden, diagonaal 2 metalen pinnen door.
  3. Meng hoisinsaus, tijm en vijfkruidenpoeder en verdeel dit over de onderkant van de eend. Leg de eend met het vel naar boven op een rooster in een braadslee. Breng in een steelpan honing, sojasaus en 300 ml water aan de kook. Giet dit over de eend en vang het vocht op in de braadslee. Giet het mengsel nog twee keer over de eend. Zet de eend dan circa 5 uur op een koele, tochtige plek. Dit kan ook 2 uur voor een ventilator of in een heteluchtoven waarin alleen de ventilator aanstaat. Het vel van de eend moet uitdrogen en wat op perkament lijken. Vang het honingmengsel op en bewaar het tot stap 5.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Giet circa 300 ml water in de braadslee. Rooster de eend circa 1 uur of totdat het vel knapperig en bruin is. Om spatgeluiden in de oven te voorkomen, kunt u na een halfuur de temperatuur tot 180 °C verlagen; de bereidingstijd is dan 10 minuten langer.
  5. Breng ondertussen het honingmengsel aan de kook en laat dit tot de helft inkoken. Houd deze siroop even apart.
  6. Blancheer de sugarsnaps ongeveer 10 minuten voordat de eend klaar is 2 minuten in kokend water; giet het kookvocht af en houd de sugarsnaps onder koud water. Doe sinaasappelrasp en sap, gember en sojasaus in een steelpan en breng dit aan de kook. Voeg sugarsnaps en bamboescheuten toe en verwarm dit 1-2 minuten totdat het vocht is opgenomen. Roer de sesamolie erdoor.
  7. Verdeel de eend in 4 porties en serveer hem met de groenten en de honingsiroop.

  Variaties en tips

  • Een meer traditionele wijze van bereiding is het braden van de hele eend. Verwijder het zichtbare vet, prik het vel op verschillende plaatsen in (door het vet, maar niet door het vlees heen). Blancheer de eend 1 minuut in een grote pan met kokend water. Giet hem af en dep hem droog met keukenpapier. Maak het hoisinmengsel als hiervoor beschreven en voeg 1 el grofgeraspte verse gemberwortel, 2 fijngesneden lente-uien, 2 el droge sherry en 2 el ketjap manis toe. Breng dit aan de kook en laat het afkoelen voordat u het in de eend schept. Voorkom dat het er direct weer uitloopt door het vel over het staartdeel te vouwen en met cocktailprikkers vast te zetten. Giet het honingmengsel een paar keer over de eend, laat de eend drogen en rooster hem 1 uur. Serveer het braadvocht erbij. * • U kunt, als u geen hele eend wilt roosteren, ook eendenbouten of -filet gebruiken.

  Pluspunten

  • Sugarsnaps leveren flink wat oplosbare voedingsvezels, wat het cholesterolgehalte kan helpen verlagen. Ze zijn ook een goede bron van vitamine C.

  Bevat per portie

  ✓✓✓ B6, B12, C * ✓✓ B1, B2, niacine, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ foliumzuur

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)