Gerstesoep met lam

    Gerstesoep met lam

    1keer bewaard
    1uur35min


    Maak dit als eerste!

    Deze voedzame soep die boordevol malse stukjes lamsvlees, heerlijk smakende parelgerst en stukken groenten zit, is een volwaardige maaltijd. Serveer eventueel met hartige scones op smaak gebracht met kruiden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 350 g mager lamsvlees zonder botten, in blokjes van 2 cm gesneden
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 worteltjes, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 250 g koolraap, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 250 g knolraap, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 100 g parelgerst
    • 1,2 l lams- of kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 2 tl fijngehakte verse rozemarijn
    • 1 tl fijngehakte verse tijm
    • 100 g erwten uit de diepvries
    • peper en zout
    • Kruidenscones
    • 225 g bloem
    • 1 el bakpoeder
    • 50 g boter
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • 3 el fijngehakte verse bieslook
    • 1 el fijngehakte verse rozemarijn
    • 150 ml halfvolle melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verhit de olie in een braadpan en bak het lamsvlees circa 5 minuten op een hoog vuur, of tot het bruin is. Roer regelmatig. Schep het vlees met een schuimspaan op een bord. Voeg de ui, de worteltjes, de kool- en de knolraap toe aan de overgebleven olie in de pan. Roer goed en laat 2-3 minuten bakken of tot de groenten heel zacht worden.
    2. Doe het lamsvlees weer in de braadpan, voeg de parelgerst, bouillon, rozemarijn en tijm toe en breng op smaak. Verhit tot de soep suddert, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat gedurende circa 40 minuten zachtjes sudderen.
    3. Maak ondertussen de scones. Verwarm de oven voor op 230 °C en vet een bakplaat in. Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom. Wrijf de boter er met uw vingertoppen door tot een mengsel van fijne kruimels ontstaat. Voeg de peterselie, het bieslook en de rozemarijn toe en maak dan in het midden een holte. Giet de melk in de holte, maar houd 1 eetlepel apart. Meng de droge ingrediënten langzaam met de melk, zodat een zacht deeg ontstaat.
    4. Leg het deeg voor de scones op een goed bebloemd werkblad. Bestuif uw handen met een beetje bloem, klop het deeg een beetje plat en kneed het dan tot een zachte bal. Klop het deeg plat en rol het uit tot een cirkel met een dikte van 2,5 cm en een diameter van 13 cm.
    5. Leg het deeg op de bakplaat en snijd het met een scherp mes in 8 stukken, maar laat ze tegen elkaar liggen. Maak het mes na het snijden telkens schoon met een vochtige doek, zodat het deeg er niet aan blijft plakken. Smeer het deeg in met de opzij gehouden melk en bak het 10-15 minuten of tot het gerezen en bovenaan goudbruin is. Schuif de scone op een rooster om af te koelen.
    6. Voeg de erwten toe aan de soep en laat nog 10 minuten sudderen. Breng op smaak en schep de soep dan in grote kommen. Serveer ze met de scones erbij. Als u dat wenst, kunt u de scone losjes verpakken in een opgevouwen servet of een schone theedoek en in een mandje op tafel zetten. Breek de scone aan tafel in stukken en serveer.

    Pluspunten

    • Parelgerst bevat sporen van gluten en is daarom zeker niet geschikt voor iemand die een glutenvrij dieet moet volgen. Het is wel geschikt voor mensen die een tarwevrij dieet volgen. Hoewel parelgerst aanzienlijk wordt geraffineerd, levert het meer voedingsvezels dan bruine rijst. * • In tegenstelling tot de meeste andere groenten, die rauw de meeste voedingsstoffen bevatten, zijn worteltjes een betere bron van bètacaroteen als ze gekookt zijn.

    Variaties en tips

    • Voor een soep van lamsvlees en spliterwten vervangt u de parelgerst door 50 g gele spliterwten. Vervang ui en koolraap door 3 preien, in schijfjes, en 250 g knolselderij, in blokjes. * • Vervang de scones in de soep door kleine deegballetjes. Meng 100 g zelfrijzende bloem met 35 g plantaardig bakvet, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en 1 eetlepel fijngehakt vers bieslook. Bind vervolgens het deeg met 4 eetlepels koud water en rol het op een bebloemd werkoppervlak op tot een worst. Snijd de worst in 8 gelijke delen en rol deze delen tot balletjes. Voeg de balletjes in stap 7, tegelijkertijd met de erwten, toe aan de sudderende soep.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A * ✓ ✓ B1, B2, B6, B12, ijzer * ✓ C, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren