Gestoofde fazant met gember

    Gestoofde fazant met gember

    1keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Stoven is een prima methode om fazant te bereiden, omdat het zorgt voor sappig vlees en een volle saus. Door de fazant in 8 stukken te verdelen, krijgt iedereen zowel een deel van de borst als van het donkere vlees. Kruidige aardappelpuree, worteltjes en broccoli passen hier uitstekend bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote venkelknol, circa 300 g
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 fazant, circa 1 kg, in 4 of 8 stukken verdeeld
    • 100 g sjalotten of kleine uien, gehalveerd
    • 4 stukjes stemgember, totaal circa 125 g, in dunne reepjes gesneden
    • 4 el mirin
    • 300 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Maak de venkel schoon, bewaar het groen voor de garnering, en snijd de knol in de lengte in 8 stukken. Houd de stukken knol apart.
    2. Verhit de olie in een grote, ovenvaste braadpan op een matig vuur. Voeg de stukken fazant, sjalotjes of uitjes toe en bak alles rondom bruin.
    3. Voeg de stukken venkel toe. Zorg dat de fazant met het vel naar boven ligt en strooi er de reepjes gember over. Voeg gemberwijn en zoveel bouillon toe dat de fazant voor ongeveer de helft in het vocht ligt, maar er niet mee is bedekt. Breng ten slotte het mengsel op smaak met peper en zout.
    4. Breng alles aan de kook, doe het deksel op de pan en zet hem in de oven. Verwarm alles 1-1¼ uur, of totdat de fazant gaar is. Garneer het gerecht met het achtergehouden groen.

    Variaties en tips

    • Probeer dit gerecht eens met kastanjes en kool. Bak de fazant en sjalotjes goudbruin, voeg dan in plaats van venkel 200 g kastanjes uit blik toe en een stuk rodekool van circa 200 g, in 4 stukken gesneden. Vervang de gember door 2 el marmelade en gebruik rode wijn in plaats van gemberwijn. * • Ander wild gevogelte kan op dezelfde manier worden bereid. * • Buiten het wildseizoen kunt u ook eenden- of kippenbout nemen.

    Pluspunten

    • Gember helpt tegen reisziekte en zwangerschapsmisselijkheid. In de homeopathie wordt gember gebruikt voor de spijsvertering, als bescherming tegen infecties van luchtwegen en darmen en om een opgeblazen gevoel te verlichten. * • Fazant is een uitstekende bron van eiwit, van ijzer en van B-vitaminen. Fazant is wel iets vetter dan ander gevogelte, maar het gaat voornamelijk om enkelvoudig onverzadigd vet.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, niacine, ijzer * ✓✓ B2, kalium, zink * ✓ E, foliumzuur, calcium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren