Goud op een bed van groene blaadjes

    Goud op een bed van groene blaadjes

    11keer bewaard
    15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De verschillende slasoorten en kruiden in dit recept, die elk hun eigen uitgesproken smaak hebben, gaan prima samen met de zoete, zachte mango. Het resultaat is een kleurrijke, frisse salade, die u warm kunt serveren als voor- of bijgerecht. Geef er meergranenbrood of -bolletjes bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote, rijpe mango
    • 200 g jonge spinazieblaadjes, waterkers en rucola of frisee
    • circa 12 verse basilicumblaadjes, gescheurd
    • circa 6 takjes verse koriander, zonder steeltjes, grof gesneden
    • 30 g cashewnoten of pinda's, geroosterd en grof gehakt
    • Limoen-gemberdressing
    • geraspte schil van 1 limoen
    • 2 el limoensap
    • 2 tl fijngesneden of geraspte verse gember
    • 1 el sesamolie
    • 1 el zonnebloemolie
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Schil de mango. Snijd het vruchtvlees los van de pit en snijd het in dunne schijfjes.
    2. Meng de verschillende soorten sla en leg ze op een bord. Voeg het basilicum en de koriander toe. Schik de mangoschijfjes tussen de sla.
    3. Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep ze over de salade. Bestrooi met de fijngesneden cashewnoten of pinda's en serveer.

    Variaties en tips

    • Dunne sliertjes gekookte rode biet en gekookte of rauwe knolselderij smaken heerlijk in deze salade. * • Vervang de mango door gehalveerde, ontpitte witte druiven, een appel, in dunne schijfjes gesneden, of stukjes avocado. * • Vervang de cashewnoten of pinda's door geroosterde pompoenpitten, sesamzaadjes of pijnboompitten. * • Vervang de noten door gekruide croutons. Snijd 2 sneden brood van 1 dag oud in stukjes en doe ze in een plastic zak. Voeg een snufje chilipoeder en 1 el extra vergine olijfolie toe, doe de zak goed dicht en schud. Doe de korstjes daarna in een pan met antiaanbaklaag en bak ze tot ze krokant en goudbruin zijn. Voeg ze net voor het serveren toe aan de salade. * • Voor een vetvrije dressing mengt u 1 el op smaak gebrachte rijstazijn met de gember en de limoenschil en het -sap. Voeg 2 el vers sinaasappelsap toe of meng 2 el sinaasappelsap, droge sherry en sojasaus voor een pittiger dressing. * • Een gemengde groene salade past bij bijna alle maaltijden en vormt een goede basis voor voorgerechten met bijvoorbeeld fruit of gerookte vis. Meng 225 g gemengde sla (bijvoorbeeld bindsla, veldsla, lollo rosso, jonge spinazie of rucola) met circa 50 g verse kruiden (waaronder basilicum, dragon, kervel, peterselie en munt), gescheurd of grof gesneden. Wrijf een slakom eventueel in met een doorgesneden teentje knoflook (dat u daarna weggooit), doe dan de sla en de kruiden in de kom. Maak de dressing door 1 fijngesneden sjalotje, ½ tl dijonmosterd, 2 el witte-wijnazijn en 4 el extra vergine olijfolie te mengen en op smaak te brengen. Sprenkel de dressing over de salade en meng goed.

    Pluspunten

    • Mango's bevatten veel carotenoïden die beschermen tegen vrije radicalen en degeneratieve ziekten voorkomen. Mango's leveren ook ijzer, kalium, magnesium en vitamine E, C en B-vitaminen. * • Sla levert mineralen, zoals kalium, calcium en ijzer. Rauwe spinazie levert foliumzuur. Al deze voedingsstoffen beschermen ons tegen kanker.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ A * ✓ B1, E, foliumzuur, calcium, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren