Graanrepen

    Graanrepen

    14keer bewaard
    55min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze natuurlijk gezoete, smeuïge repen zijn een goede aanvulling voor de lunch. Ze vormen een ideaal hulpmiddel om het hele gezin ongewone granen en zaden te laten proeven en ze leveren bovendien gezonde voedingsstoffen.

    Ingrediënten
    Porties: 14 

    • 2 el zonnebloempitten
    • 2 el pompoenpitten
    • 2 el lijnzaad
    • 2 bananen, circa 300 g in totaal, met de schil gewogen
    • 100 g boter
    • 3 el suikerstroop
    • 50 g gierstvlokken
    • 100 g havervlokken
    • 100 g ontpitte dadels, grofgehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm van 28 × 18 × 4 cm in en bedek de bodem met bakpapier. Hak de zonnebloempitten, de pompoenpitten en het lijnzaad grof. Schil de bananen en plet ze een beetje.
    2. Smelt de boter in een steelpan en roer er de suikerstroop door. Voeg de gehakte pitten, het zaad, de bananen, de gierstvlokken, de havervlokken en de dadels toe. Meng alles goed, schep het mengsel dan in de voorbereide cakevorm en strijk het glad.
    3. Bak de koek circa 30 minuten of tot hij goudbruin is. Laat hem 5 minuten afkoelen in de bakvorm, snijd er 14 repen van en laat deze helemaal afkoelen. U kunt de repen tot 2 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • De natuurlijke vruchtensuikers die in bananen en dadels zitten, worden door het lichaam trager vrijgelaten in de bloedsomloop, zodat ze langer energie leveren. Extrinsieke of ‘toegevoegde’ suikers (zoals honing en suikerstroop) daarentegen, worden sneller opgenomen en sneller verbruikt door het lichaam. * • Pitten en zaden zijn een goede bron van eiwitten en zijn mede daarom vooral belangrijk voor vegetariërs. * • Lijnzaad is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren, die nodig zijn voor ontwikkeling van de hersenen en de ogen van de foetus.

    Variaties en tips

    • Vervang de dadels door fijngehakte gedroogde abrikozen of pruimen, of door een mix van gedroogd fruit. * • Vervang de gierstvlokken door bloem, ofwel witte ofwel volkorenbloem. * • U kunt de graanrepen ook invriezen. Ze zijn dan 2 maanden houdbaar. Pak ze elk afzonderlijk in folie in. Leg de bevroren reep gewoon bij in uw lunchpakket, tegen de lunch is hij dan wel ontdooid.

    Bevat per stuk

    ✓ A, B1, B6, E, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties