Ham met peren

    Ham met peren

    7keer bewaard
    1uur20min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Peren en bataten passen uitstekend bij de ham in dit kleurrijke gerecht. Ze veranderen een nogal bescheiden hoeveelheid vlees in een volwaardig gerecht. Serveer met licht gekookte broccoli en bloemkool en met veel knapperig stokbrood, zodat u van elke hap van deze verrukkelijke saus kunt genieten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie
    • 350 g magere ham, in dobbelsteentjes van 2 cm gesneden
    • 2 uien, fijngesneden
    • 2 rode paprika's, zonder zaden en in dobbelsteentjes gesneden
    • 3 harde peren
    • sap van 1 citroen
    • 2 tl lichtbruine basterdsuiker
    • 3 takjes verse tijm
    • 600 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 675 g bataten, geschild en in dobbelsteentjes van 2 cm gesneden
    • 2 el maïzena
    • een flink snufje versgeraspte nootmuskaat
    • peper en zout
    • takjes verse tijm om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel. Voeg de ham toe en laat die ongeveer 5 minuten op een tamelijk hoog vuur bakken, terwijl u de blokjes regelmatig omdraait, tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. Haal de blokjes ham met een schuimspaan uit de schotel en leg ze op een bord. Zet opzij.
    2. Voeg de uien en de paprika's toe aan de resterende olie in de schotel. Roer goed, dek de schotel dan af en laat 10 minuten bakken, of tot de groenten zacht zijn. Roer een- of tweemaal en schraap over de bodem van de stoofschotel om alle bakresten los te maken.
    3. Terwijl de groenten aan het bakken zijn, schilt u de peren, snijdt u ze overlangs door en verwijdert u de klokhuizen. Meng de stukken peer met het citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren en bruin worden.
    4. Voeg de stukjes ham weer toe aan de stoofschotel. Doe de peren samen met het citroensap, de suiker, de tijm en de bouillon in de schotel en roer goed. Breng aan de kook, temper dan het vuur en dek de schotel af. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen, of tot de peren zacht zijn.
    5. Schep de peren met behulp van een schuimspaan in een kom. Dek de kom af en zet die opzij. Voeg de bataten toe aan de stoofschotel en breng weer aan de kook. Dek de schotel af en laat nog 10 minuten koken. Meng de maïzena met 2 eetlepels koud water tot een smeuïge pasta en voeg die toe aan de schotel. Breng al roerend aan de kook. Temper het vuur, dek de schotel opnieuw af en laat nog 5 minuten koken, of tot de ham en de bataten mals zijn.
    6. Verwijder de takjes tijm. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout. Schep de stoofschotel in diepe kommen en voeg de peren toe. Garneer met de takjes tijm en serveer.

    Pluspunten

    • Peren bevatten vitamine C en E, veel kalium en natuurlijke suikers en oplosbare voedingsvezels (pectine). * • Ham is een goede bron van eiwitten, B-vitaminen (vooral B12), ijzer en zink.

    Variaties en tips

    • Ham met ananas is een populaire combinatie die ook goed in deze stoofschotel past. Doe 8 schijfjes verse ananas erbij of 1 blik ananas in eigen sap, circa 425 g, goed uitgelekt, samen met de bataten. * • Vervang de bataten door gewone aardappelen. Laat ze 15 minuten koken voor u de maïzenapasta toevoegt. * • Vervang de peren door 6 gehalveerde stevige, rode pruimen, zonder pitten en voeg ze toe samen met de bataten. Vervang de tijm door oregano of majoraan. Gebruik verse takjes of ½ tl gedroogde kruiden. * • Deze stoofschotel smaakt ook heerlijk zonder bataten. Serveer het gerecht in plaats daarvan met gebakken aardappelen, couscous, rijst of aardappelpuree.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B6, C, E * ✓ ✓ B1, B12, ijzer, fosfor, kalium, koper, zink * ✓ foliumzuur, niacine, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren