Ierse pureeschotel met kip en appel

    Ierse pureeschotel met kip en appel

    13keer bewaard
    1uur15min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Bij dit eenvoudige Ierse gerecht, calcannon geheten, bestaat de bovenste laag uit aardappelpuree met gesneden kool en fijngehakte lente-uitjes. De basis bestaat uit in cider gekookte kip, plakjes appel en wortel. Het is een uitgebalanceerde, volledige maaltijd, waar u verder niets bij hoeft te serveren.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, in plakjes gesneden
    • 450 g kipfilet, in blokjes gesneden
    • 3 wortels, in dikke schijfjes gesneden
    • 240 ml kippenbouillon
    • 240 ml droge cider
    • 1 tl grove mosterd
    • 1 el verse dragon, fijngehakt of 1 tl gedroogde dragon
    • 2 appels, cox orange, in plakken gesneden
    • 1 el maïzena
    • zout en peper
    • Bovenste laag
    • 700 g aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
    • 200 g savooienkool, fijngesneden
    • 4 el halfvolle melk
    • 25 g boter
    • 4 lente-uitjes, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de ui op een laag vuur in ongeveer 5 minuten zacht.
    2. Bak de kip onder af en toe roeren op een matig vuur circa 5 minuten mee, totdat het vlees niet langer rozegekleurd is. Roer de plakjes wortel erdoor.
    3. Meng de bouillon, cider, mosterd en dragon en schenk dit mengsel in de pan. Breng aan de kook, temper het vuur en laat zachtjes 10 minuten koken. Roer de appel erdoor en verwarm met het deksel op de pan nog eens circa 10 minuten, totdat de kip en wortel gaar zijn en de appel zachter is geworden, maar zijn vorm behouden heeft.
    4. Kook ondertussen de stukken aardappel in circa 15 minuten gaar. Kook de kool 4-5 minuten in een aparte pan gaar, maar niet zacht; giet goed af.
    5. Giet de aardappelblokjes af en doe ze terug in de pan. Voeg melk en boter toe en pureer tot een smeuïge massa. Roer de kool en lente-ui erdoor en breng op smaak met peper en zout. Dek de pan af om warm te houden.
    6. Schep met een schuimspaan de kip, appel en groenten in een ovenschaal van 1,7 liter. Houd apart. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
    7. Roer de maïzena los met 1 el koud water, roer dit door het vocht in de koekenpan en breng aan de kook; blijf roeren totdat alles is ingedikt. Breng op smaak met peper en zout en schenk over het kippenmengsel.
    8. Schep de aardappel-koolmassa gelijkmatig over het kippenmengsel. Zet 4-5 minuten onder de grill tot de korst goudbruin is. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Vervang de cider door appelsap. * • Vervang de kool en lente-ui door prei. Kook 2 in plakjes gesneden preien zacht in de boter. Pureer de aardappelen met de melk en voeg de prei toe. * • Maak een taart van lamslever en sherry. Bak 1 in plakjes gesneden ui zacht in 1 el zonnebloemolie en bak 400 g in reepjes gesneden lamslever 2-3 minuten mee. Voeg 2 in plakjes gesneden courgettes toe. Meng 250 ml kippenbouillon, 2 el medium-dry sherry, de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel en 1 el tomatenpuree en schenk dit over het levermengsel. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de lever en groenten in een ovenschaal. Bind het vocht met 1 el maïzena zoals in het hoofdrecept is beschreven, breng op smaak en schenk in de ovenschaal. Kook de blokjes aardappelen voor de bovenlaag 10 minuten en voeg dan 200 g diepvrieserwten (met muntsmaak) toe. Breng aan de kook en kook de aardappelen in 5 minuten gaar. Giet af en prak alles met een vork; meng er melk, boter en 2 el fijngeknipt bieslook door. Verdeel over het levermengsel en gril zoals in het hoofdrecept is beschreven.

    Pluspunten

    • Savooienkool bevat flavonoïden, waarvan wordt aangenomen dat ze helpen beschermen tegen kanker, en ook andere voedingsstoffen met beschermende eigenschappen, zoals vitamine C en E. * • Het toevoegen van een groene groente, zoals kool, aan aardappelpuree is een smakelijke en handige manier om extra groente te eten. Op deze manier vinden ook kinderen kool vaak lekker.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, C, niacine * ✓✓ B1, E, foliumzuur, kalium, koper, selenium, zink * ✓ B2, calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren