Japanse miesoep met tofu en taugé

    Japanse miesoep met tofu en taugé

    6keer bewaard
    25min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Nu de belangstelling voor de oosterse keuken toeneemt, zijn er in supermarkten verschillende soorten mie verkrijgbaar. Voor dit lunchgerecht wordt soba gebruikt, Japanse mie van boekweitmeel, die wordt gekookt in een bouillon met sojasaus, gember en een lekkere groentemix.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 150 g soba (Japanse mie)
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 el fijngeraspte verse gemberwortel
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 rode paprika zonder de zaden en in dunne reepjes gesneden
    • 100 g babymaïskolfjes, diagonaal doorgesneden
    • 100 g shii-take, in plakjes gesneden
    • 1,7 l groentebouillon
    • 3 el lichte sojasaus
    • 3 el medium sherry
    • 2 lente-uitjes, in fijne plakjes gesneden
    • 50 g waterkers, grofgehakt
    • 100 g taugé
    • 250 g gerookte tofu (zo mogelijk met amandelen en sesamzaad)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

    1. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de mie hierin in circa 5 minuten gaar. Giet goed af.
    2. Verhit ondertussen de olie in een grote koekenpan. Bak hierin gember en knoflook, onder regelmatig roeren, ongeveer 1 minuut. Voeg paprika, maïs en shii-take toe en bak ze onder regelmatig roeren circa 3 minuten, totdat de groenten zacht zijn.
    3. Giet de bouillon erbij en voeg sojasaus en sherry toe. Breng dit aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken. Roer lente-ui, waterkers, taugé en tofu erdoor en bak dit ongeveer 1 minuut mee, totdat de taugé wat zachter geworden is.
    4. Verdeel de mie over 4 grote kommen. Schep de groenten en soep erbij en serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E, calcium * ✓✓ ijzer, koper * ✓ B1, B6, foliumzuur, niacine, zink

    Een variatie

    • Kook voor Thaise mie met garnalen en sereh 150 g rijstmie in 3 minuten in kokend water gaar. Bak ondertussen 1 el geraspte verse gemberwortel, 1 el fijngehakte sereh en 2 uitgeperste teentjes knoflook 1 minuut in 1 el zonnebloemolie. Bak 1 in reepjes gesneden rode paprika, zonder de zaden, en 100 g sugarsnaps 3 minuten mee. Voeg 1,7 l groentebouillon, 3 el lichte sojasaus en 3 el sherry toe. Laat dit 3 minuten zachtjes koken. Voeg 300 g rauwe, gepelde tijgergarnalen toe, 125 g jonge spinazie, 150 g taugé, 4 in dunne plakjes gesneden lente-uitjes en 2 el fijngehakte verse koriander. Laat dit koken totdat de garnalen roze zijn, neem de pan van het vuur en roer de geraspte schil en het sap van 2 limoenen erdoor en 2 el vissaus. Doe de mie in kommen en schep de soep erover.

    Pluspunten

    • Soba wordt gemaakt van boekweit en is de populairste miesoort in Japan. Boekweit wordt als graanproduct gebruikt, maar is in feite familie van de rabarber. Boekweitkorrels zijn een goede bron van B-vitaminen en bevatten wat calcium. * • Tofu, ook tahoe genoemd, is een goede bron van niet-dierlijk eiwit en levert naast flink wat ijzer en B-vitaminen ook redelijk wat calcium. Het gehalte aan verzadigd vet is laag.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren