Japanse misosoep

    Japanse misosoep

    16keer bewaard
    35min


    7 personen hebben dit gemaakt

    Shii-take paddestoelen, gember en een bouillon gemaakt van gedroogd kombuzeewier geven deze oosterse bouillon, die snel en gemakkelijk te bereiden is, een rijke smaak. Met tahoe en waterkers is het eindresultaat een heerlijk, gezond voorgerecht dat kan worden gevolgd door een wokgerecht van groenten en noedels.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 pakje gedroogd kombuzeewier, circa 25 g
    • 1 el sake, Chinese rijstwijn of droge sherry
    • 2 tl fijne suiker
    • ½ tl fijngeraspte verse gember
    • 2 el misopasta
    • 4 lente-uitjes, diagonaal in schijfjes gesneden
    • 6 verse shii-take paddestoelen, in dunne schijfjes gesneden
    • 100 g tahoe, in blokjes gesneden
    • 100 g waterkersblaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Doe het zeewier in een soeppan en giet er 1 liter water bij. Breng het water langzaam aan de kook, haal de pan vervolgens van het vuur en dek deze af. Zet de pan 5 minuten opzij. Haal het zeewier daarna met een schuimspaan eruit en gooi het weg.
    2. Voeg vervolgens de sake, rijstwijn of sherry, suiker en gember toe aan de bouillon en breng het geheel weer aan de kook. Temper het vuur en voeg de misopasta toe. Blijf roeren tot de pasta helemaal is opgelost.
    3. Voeg de lente-uitjes, paddestoelen, tahoe en waterkers toe. Verhit de soep 2 minuten zachtjes terwijl u roert, maar laat deze niet koken. Schep de soep in kleine kommen en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Gedroogd kombuzeewier (verkrijgbaar in reformzaken) kan in fijne reepjes worden gescheurd of geknipt met een schaar en weer worden toegevoegd aan de bouillon als u dat wenst. Zo krijgt u contrast in de structuur. * • Voeg voor een kruidige smaak 2 eetlepels fijngehakte verse koriander toe met de waterkers. * • Als niet-vegetarisch alternatief voor het gedroogde kombuzeewier kunt u in stap 1 dashipoeder toevoegen aan de bouillon. Dashi is een Japanse bouillon gemaakt van gedroogd kombuzeewier en schilfers bonito (gedroogde vis). U kunt als basis voor de soep ook de rijke groentebouillon op bladzijde 23 gebruiken, waardoor u een ander, maar net zo smakelijk resultaat verkrijgt. * • Dit recept kunt u gebruiken als basis voor Japanse udon-noedelsoep met kip. Breng 1 liter kippenbouillon aan de kook. Voeg de sake en gember toe, samen met 2 eetlepels rijke sojasaus. Laat de miso weg. Voeg in stap 3 1 kipfilet toe, in fijne reepjes gesneden, en 1 pak udon-noedels, circa 215 g, samen met de lente-uitjes en de paddestoelen. Laat de tahoe weg en voeg in dit stadium nog geen waterkers toe. Breng het geheel aan de kook, laat 2 minuten sudderen, of tot de kippenreepjes helemaal gaar zijn. Voeg dan de waterkers toe en laat 1 minuut zachtjes koken.

    Pluspunten

    • Onderzoek toont aan dat de bescheiden sojaboon een krachtig ziektewerend ingrediënt is. Sojabonen en hun producten, zoals tahoe en misopasta, bevatten veel fyto-oestrogenen. Er bestaan steeds meer bewijzen voor dat een voeding rijk aan fyto-oestrogenen kan helpen bij de bescherming tegen hartziekten, borst- en prostaatkanker en osteoporose (zwakke botten). Door sojaproducten te eten, kunt u ook veel symptomen die samenhangen met de menopauze verlichten.

    Bevat per portie

    ✓✓ calcium * ✓ A, C, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren