Japanse rode rijst

    Japanse rode rijst

    6keer bewaard
    1uur55min


    Maak dit als eerste!

    Rode adzukibonen geven dit Japanse rijstgerecht een aantrekkelijke roze tint, terwijl de smaak mild en romig is. Het is een interessant gerecht om uit te proberen, vooral als u wilt experimenteren met een oosters menu.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 100 g gedroogde adzukibonen, ten minste 8 uur geweekt
    • 200 g kleefrijst
    • ½ tl zout
    • 2 el zwart sesamzaad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een steelpan, bedek met ruim koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten flink koken, temper dan het vuur en laat 35-45 minuten sudderen, of tot de bonen heel gaar zijn.
    2. Laat de bonen uitlekken in een vergiet op een grote kom en bewaar de rode kookvloeistof in de kom. Laat ze circa 30 minuten afkoelen.
    3. Spoel de rijst af met koud stromend water tot het water helder is en laat dan uitlekken. Voeg de rijst toe aan de rode kookvloeistof en laat 1 uur weken.
    4. Laat de rijst uitlekken en bewaar de rode vloeistof opnieuw. Meng de rijst met de bonen en meet de hoeveelheid af in een maatbeker. Doe ze in een grote pan en voeg eenzelfde hoeveelheid rode vloeistof toe. Vul indien nodig met koud water aan. Voeg het zout toe.
    5. Breng aan de kook. Roer er even doorheen, temper dan het vuur en laat circa 15 minuten zachtjes koken, of tot bijna alle vloeistof is geabsorbeerd. Roer het dan opnieuw even door, dek de pan stevig af en temper het vuur tot de laagste stand. Laat 10 minuten onaangeroerd stomen.
    6. Schep het rijstmengsel in een kom en maak de korrels los door er met een vork doorheen te gaan. Bestrooi met sesamzaad en serveer.

    Een variatie

    • Maak kastanjerijst met sake. Spoel 225 g Japanse sushirijst af en laat 30 minuten weken in koud water. Laat uitlekken en doe in een grote pan, samen met 175 g grofgesneden kastanjes, uit blik of vacuüm verpakt, en ½ theelepel zout. Voeg 600 ml koud water toe. Breng aan de kook, temper dan het vuur en laat 15 minuten sudderen, of tot bijna alle vloeistof is geabsorbeerd. Roer het eenmaal door. Dek goed af en laat 10 minuten onaangeroerd op de laagste stand koken. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt nog 5 minuten rusten. Haal het deksel van de pan en ga met een vork door de rijst. Voeg 1 eetlepel sake toe en serveer de rijst bestrooid met 2 eetlepels sesamzaad.

    Pluspunten

    • Adzukibonen zijn een voedzame toevoeging bij hartige gerechten. In Japan worden ze ook tot poeder gemalen en gebruikt in cake, gebak en brood, omdat ze een bijzondere, zoete smaak hebben. * • Door bonen en rijst te combineren wordt het gerecht rijk aan zetmeelrijke koolhydraten en eiwitten, maar bevat het weinig vetten. * • Sesamzaad kan een belangrijke bron van eiwitten zijn voor vegetariërs. Ze leveren ook veel calcium, een mineraal dat essentieel is voor gezonde tanden en gezonde botten.

    Bevat per portie

    ✓✓ koper, zink * ✓ B1, niacine, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren