Jonge prei met dragon

    Jonge prei met dragon

    1keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    In deze salade wordt jonge, zachte prei gemarineerd in een pittige dragonvinaigrette en bestrooid met hardgekookte eieren en knapperige broodkruimels. Het is een uitstekend bij- of voorgerecht, maar u kunt het ook als lichte lunch voor 2 serveren, met knapperig brood. Serveer op kamertemperatuur voor de beste smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 15 g grove kruimels van volkorenbrood of wit brood
    • 2 eieren
    • 550 g jonge prei, overlangs gehalveerd
    • Dragonvinaigrette
    • 3 el arachideolie
    • 2 tl witte-wijnazijn
    • 1 tl dijonmosterd
    • 1 tl verse dragon, fijngehakt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Verwarm de grill voor. Verdeel de kruimels over een vel aluminiumfolie en rooster ze onder de grill gedurende circa 4 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
    2. Breng een steelpan met water aan de kook. Voeg de eieren toe en laat ze 10 minuten koken. Stoom tegelijkertijd de prei gedurende 5-8 minuten of tot die zacht is. (U kunt de prei boven de eieren stomen.)
    3. Meng ondertussen de ingrediënten voor de dragonvinaigrette al kloppend en breng op smaak met peper en zout naar wens.
    4. Haal de hardgekookte eieren uit de pan en laat ze onder koud stromend water afkoelen. Pel ze en snijd ze fijn.
    5. Schik de prei op een schotel of op borden en besprenkel met de vinaigrette. Laat afkoelen en bestrooi dan met de eieren en broodkruimels. Serveer direct, voor de kruimels hun structuur verliezen door de dressing.

    Variaties en tips voor gemarineerde salades

    • Voor een salade van gemarineerde asperges en parmezaanse kaas stoomt u 500 g asperges 10-12 minuten of tot ze zacht zijn. Maak de dressing met 4 el extra vergine olijfolie, 1 el balsamicoazijn en 1 uitgeperst knoflookteentje en breng op smaak. Schep de dressing over de warme asperges en laat afkoelen. Bestrooi dan met 30 g geschaafde parmezaanse kaas. * • Voor gemarineerde venkel met sinaasappelvinaigrette snijdt u 2 venkelknollen, circa 500 g in totaal, overlangs in vieren en stoomt u die 10-12 minuten of tot hij net zacht is. Maak de dressing met de geraspte schil van ½ sinaasappel, 1 tl balsamicoazijn, 1 el citroensap, 3 el extra vergine olijfolie en breng op smaak. Schep de dressing over de venkel en laat afkoelen. Bestrooi met 2 el geroosterde pijnboompitten. * • Voor een salade van gemarineerde broccoli en bloemkool stoomt u 250 g broccoliroosjes en 250 g bloemkoolroosjes 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Meng 3 el extra vergine olijfolie met 1 tl dijonmosterd, 2 tl rode-wijnazijn, 2 el fijngehakt vers basilicum, 1 el fijngesneden vers bieslook en een snufje fijne kristalsuiker in een kom en breng op smaak. Meng met de groenten en laat afkoelen.

    Pluspunt

    • Prei behoort tot de familie van de uien en is een nuttige bron van vitamine C, foliumzuur en bio-actieve stoffen die vechten tegen infecties en ziekte helpen voorkomen. Het groene deel van de prei is een goede bron van bètacaroteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ A, foliumzuur * ✓ B2, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren