In deze salade wordt jonge, zachte prei gemarineerd in een pittige dragonvinaigrette en bestrooid met hardgekookte eieren en knapperige broodkruimels. Het is een uitstekend bij- of voorgerecht, maar u kunt het ook als lichte lunch voor 2 serveren, met knapperig brood. Serveer op kamertemperatuur voor de beste smaak.
• Voor een salade van gemarineerde asperges en parmezaanse kaas stoomt u 500 g asperges 10-12 minuten of tot ze zacht zijn. Maak de dressing met 4 el extra vergine olijfolie, 1 el balsamicoazijn en 1 uitgeperst knoflookteentje en breng op smaak. Schep de dressing over de warme asperges en laat afkoelen. Bestrooi dan met 30 g geschaafde parmezaanse kaas. * • Voor gemarineerde venkel met sinaasappelvinaigrette snijdt u 2 venkelknollen, circa 500 g in totaal, overlangs in vieren en stoomt u die 10-12 minuten of tot hij net zacht is. Maak de dressing met de geraspte schil van ½ sinaasappel, 1 tl balsamicoazijn, 1 el citroensap, 3 el extra vergine olijfolie en breng op smaak. Schep de dressing over de venkel en laat afkoelen. Bestrooi met 2 el geroosterde pijnboompitten. * • Voor een salade van gemarineerde broccoli en bloemkool stoomt u 250 g broccoliroosjes en 250 g bloemkoolroosjes 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Meng 3 el extra vergine olijfolie met 1 tl dijonmosterd, 2 tl rode-wijnazijn, 2 el fijngehakt vers basilicum, 1 el fijngesneden vers bieslook en een snufje fijne kristalsuiker in een kom en breng op smaak. Meng met de groenten en laat afkoelen.
• Prei behoort tot de familie van de uien en is een nuttige bron van vitamine C, foliumzuur en bio-actieve stoffen die vechten tegen infecties en ziekte helpen voorkomen. Het groene deel van de prei is een goede bron van bètacaroteen.
✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ A, foliumzuur * ✓ B2, ijzer