Kaassoufflé met waterkers

    Kaassoufflé met waterkers

    3keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Soufflés hebben ten onrechte de naam dat ze moeilijk te maken zijn. Deze smakelijke soufflé is heel snel en gemakkelijk te maken. Samen met knapperig brood en salade is dit een heerlijke gezonde lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 tl boter
    • 15 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 15 g fijne, droge broodkruimels
    • 85 g waterkers
    • 3 el maïzena
    • 300 ml halfvolle melk
    • 4 eieren, gescheiden
    • 1 el grove mosterd
    • 85 g gruyèrekaas, geraspt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Beboter een soufflévorm van 1,5 l licht. Meng parmezaan en broodkruimels en verdeel de helft hiervan over de hele vorm, door de vorm te draaien en schuin te houden. Zet hem apart.
    2. Verwijder de dikkere steeltjes van de waterkers en gooi ze weg. Hak de rest van de waterkers fijn en houd dit apart.
    3. Meng maïzena met wat melk tot een smeuïg geheel. Verwarm de rest van de melk tot net onder het kookpunt en meng dit al roerend door het maïzenamengsel. Doe alles weer in de pan en blijf op een matig vuur roeren tot de saus indikt en glad is.
    4. Neem de pan van het vuur en klop de eierdooiers goed door de saus. Roer de waterkers, mosterd, gruyère en zout en peper naar smaak erdoor.
    5. Klop in een schone, droge kom de eiwitten tot er zachte punten ontstaan. Spatel eerst een kwart van de eiwitten door de saus en vervolgens voorzichtig de rest.
    6. Schep het mengsel in de vorm en bestrooi de bovenkant met het resterende parmezaan- en broodkruimmengsel. Bak de soufflé 30-35 minuten zodat hij goed gerezen en goudbruin is. Serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, niacine, calcium * ✓✓ E, zink * ✓ B2, C, foliumzuur, ijzer, koper, selenium

    Variaties en tips

    • Vervang de gruyère door blauwschimmelkaas, zoals gorgonzola of Danish blue. * • Vervang voor een fetasoufflé de gruyère door 75 g verkruimelde feta. Bestrooi de soufflé voor het serveren met wat vers geraspte nootmuskaat. * • Gebruik voor een vissoufflé 85 g gerookte schelvisfilet en 85 g verse spinazie. Kook de schelvis 5-6 minuten zachtjes in de melk en neem de vis dan uit de pan. Verdeel de schelvis in stukjes, verwijder daarbij vel en graten. Kook de spinazie 2-3 minuten met alleen het aanhangende water totdat de bladeren geslonken zijn. Giet het vocht af en knijp overtollig vocht eruit. Hak de spinazie fijn. Voeg vis en spinazie toe aan de saus in stap 4, in plaats van de gruyère en waterkers.

    Pluspunten

    • Gruyère wordt ook gebruikt voor kaasfondue en heeft een aparte smaak. De kaas levert eiwit en calcium, maar ook zink, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij de genezing van wonden. * • De meeste soufflés zijn gebaseerd op een mengsel van boter en bloem, roux genaamd. In dit gerecht wordt maïzena gebruikt, wat tot hetzelfde resultaat leidt, maar het vetgehalte laag houdt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren