Kabeljauw met een gremolatakorst

    Kabeljauw met een gremolatakorst

    5keer bewaard
    45min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een heerlijk recept om kabeljauwfilets iets feestelijks te geven. Gremolata is een Italiaans mengsel van peterselie, citroenschil en knoflook (en soms ansjovis). In dit recept wordt de gremolata gemaakt van broodkruimels en wordt de vis gebakken met sappige tomaten en courgettes en geserveerd met saffraanpuree.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 citroenen
    • 55 g verse witte broodkruimels
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • peper en zout
    • 4 stukken kabeljauwfilet, zonder vel, circa 550 g in totaal
    • 2 tl grove mosterd
    • 3 pruimtomaten, in vieren gesneden
    • 1 grote courgette, diagonaal in dunne plakjes gesneden
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 900 g aardappelen, geschild en in stukken gesneden
    • 1 tl saffraandraden
    • 3 el halfvolle melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de schil van 1 van de citroenen en knijp het sap eruit. Vang het sap op in een beker. Meng de schil met de broodkruimels, de peterselie en de knoflook en breng op smaak met peper en zout.
    2. Leg de kabeljauwfilets in een licht ingeoliede, grote vuurvaste schaal. Strijk de mosterd gelijkmatig uit over de vis en besprenkel die dan met het citroensap. Schik de tomaten en de courgette om de vis heen. Snijd de andere citroen in 4 partjes en leg ze bij de vis in de schaal.
    3. Schep het broodkruimelmengsel op de vis en druk zachtjes aan. Besprenkel met de olijfolie. Laat de vis 25 minuten bakken of tot hij gemakkelijk uit elkaar valt en bovenop knapperig is.
    4. Doe ondertussen de aardappelen in een pan, bedek ze met kokend water en voeg de saffraan toe. Laat de aardappelen 15-20 minuten koken of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en plet ze met de melk. Breng de puree op smaak met peper en zout. Serveer de vis met de saffraanpuree, de tomaten en de courgettes.

    Variaties en tips

    • Voor een speciale gelegenheid bakt u de kabeljauw in kleine schalen. Snijd de tomaten in plakjes en vervang de courgette door 1 rode of gele paprika, zonder zaden en fijngesneden. Leg in elke schaal een stuk vis en schik de tomaten erop. Bestrooi met de paprika en het broodkruimelmengsel en laat 20 minuten bakken. Garneer met de partjes citroen. * • U kunt 20 g van de broodkruimels vervangen door havermout. * • Vervang de kabeljauw door stukken zalmfilet zonder vel. Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg een beetje fijngesneden vers bieslook toe aan de bovenlaag.

    Pluspunten

    • Hoewel veel mensen denken dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood, zijn alle soorten brood belangrijk in een gezonde, evenwichtige voeding. Bij het produceren van witte bloem worden de zemelen en kiemen verwijderd, maar om dat verlies te compenseren, wordt ijzer, vitamine B1 en niacine toegevoegd. Ook calcium wordt toegevoegd, zodat witbrood tweemaal zoveel calcium bevat dan volkorenbrood, 110 mg per 100 g in vergelijking met 54 mg per 100 g. * • Citrusvruchten zijn belangrijk door hun gehalte aan vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, C, niacine, selenium * ✓✓ B12, foliumzuur, ijzer, kalium * ✓ A, E, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren