Kalfslever met sherrysaus

    Kalfslever met sherrysaus

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    Maak dit als eerste!

    Kalfslever is duurder dan andere soorten lever, maar heeft dan ook de fijnste smaak. Bak lever slechts kort, anders wordt hij taai. De zoetzure cranberrysaus en de verse tijm geven de klassieke combinatie van lever en sherry nog extra smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g kalfslever, in plakjes gesneden
    • 2 el bloem
    • peper en zout
    • 400 g pappardelle of andere brede pasta
    • 1 el zonnebloemolie
    • 15 g boter
    • 6 el droge sherry
    • 300 ml runderbouillon
    • 2 el cranberrysaus
    • 2 el tomatenpuree
    • ½ el fijngehakte verse tijm
    • 75 g waterkers, grofgehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Leg de lever op een schotel, dep hem droog met keukenpapier en knip er met een schaar eventuele harde stukken af. Meng de bloem met peper en zout op een andere schotel. Wentel de lever in de bloem tot hij aan beide kanten goed is bedekt. Schud het teveel aan bloem er weer af.
    2. Laat de pasta gedurende 10-12 minuten koken tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking.
    3. Verhit ondertussen de olie en de boter in een braadpan met antiaanbaklaag en bak de lever gedurende 3-4 minuten op een middelhoog vuur. Draai hem eenmaal om. Leg de lever op een schotel en houd hem warm.
    4. Doe de sherry in de pan en laat 1 minuut koken, of tot hij voor de helft is ingekookt. Roer er dan de bouillon, de cranberrysaus, de tomatenpuree en de tijm door en breng op smaak met peper en zout. Verminder het vuur en laat 4-5 minuten koken. Doe dan de lever weer terug in de pan en laat nog 1-2 minuten zachtjes opwarmen.
    5. Laat de pasta uitlekken en meng er de waterkers doorheen. Serveer de pasta samen met de lever.

    Variaties en tips

    • U kunt het gerecht ook bereiden met dunne schijfjes lamslever en de cranberrysaus vervangen door aalbessengelei. Serveer hierbij bonen met knoflooksmaak. Laat daarvoor een blik snijbonen, circa 400 g, uitlekken. Spoel de bonen af en warm ze zachtjes op met 1 el olijfolie, extra vergine, 1 uitgeperst teentje knoflook en veel fijngehakte peterselie. * • U kunt de lever ook serveren met aardappelpuree in plaats van pasta. Roer dan de fijngehakte waterkers door de aardappelpuree.

    Pluspunten

    • Lever is een uitstekende bron van ijzer, zink, koper, vitamine A en verschillende B-vitaminen. Bovendien bevat lever ook vitamine D. * • Pasta bevat veel koolhydraten. Het levert dan ook veel energie en geeft snel een verzadigd gevoel. Het heeft een lage glykemische index, dat wil zeggen dat het in het lichaam slechts langzaam wordt afgebroken tot glucose en glycogeen, zodat u tussen twee maaltijden door niet zo snel weer honger zult krijgen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B2, B6, B12, niacine, ijzer, koper, zink * ✓✓ C, foliumzuur, selenium * ✓ B1, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren