Kalfsoesters met tuinkruiden

    Kalfsoesters met tuinkruiden

    1keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Voor dit luchtig en zomerse gerecht worden heel dunne en malse kalfsoesters in slechts enkele minuten tijd gebakken. De pan wordt daarna gebruikt om een saus te maken met wijn. Om de smaak ervan te versterken worden gemengde verse tuinkruiden toegevoegd. Serveer met nieuwe aardappelen en spinazie.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 900 g jonge, nieuwe aardappelen, geschrapt
    • 4 kalfsoesters, à circa 150 g, plat geklopt tot ze circa 5 mm dik zijn
    • 2 el patentbloem
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 50 g boter
    • 400 g jonge spinazie
    • fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
    • 75 ml droge witte wijn
    • 4 el fijngehakte gemengde verse kruiden, zoals peterselie, kervel, bieslook en dragon
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • partjes citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:45min 

    1. Kook eerst de aardappelen. Doe ze in een grote pan met kokend water en kook ze 15 minuten of tot de aardappelen zacht zijn.
    2. Dep ondertussen de kalfsoesters droog met keukenpapier. Breng de bloem op smaak met een beetje peper en zout. Haal dan het vlees door de bloem, zodat het helemaal met bloem is bedekt. Schud het teveel aan bloem er weer af.
    3. Verhit de helft van de olie in een grote braadpan met antiaanbaklaag. Voeg de helft van de boter toe en verhit de pan totdat de olie en de boter gaan schuimen. Voeg dan de kalfsoesters toe. Bak ze 2-3 minuten aan elke kant of tot het sap dat uit het vlees komt als u er met een vork of spies in prikt, helder is in plaats van roze. Bak het vlees indien nodig in 2 porties. Haal de kalfsoesters met een schuimspaan uit de pan, leg ze op een voorverwarmd bord en houd ze warm.
    4. Giet de aardappelen af in een vergiet. Doe de overblijvende eetlepel olie in de pan waarin de aardappelen werden gekookt en zet de pan op een laag vuur. Voeg de aardappelen weer toe en schud tot ze zijn bedekt met de olie. Voeg de spinazie in 4 porties toe. Roer telkens goed, zodat de spinazie zacht wordt door de hitte van de aardappelen. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Roer voorzichtig. Dek af en houd warm terwijl u de saus maakt.
    5. Zet de braadpan weer op het vuur en voeg de wijn toe. Verhoog het vuur, zodat de vloeistof begint te koken. Roer goed zodat eventuele resten die aan de bodem plakken, loskomen. Laat 1 minuut koken, of tot de vloeistof dikker en stroperiger is geworden. Breng op smaak. Neem de pan van het vuur en voeg de rest van de boter toe. Roer tot deze is gesmolten.
    6. Strooi de gemengde kruiden over de kalfsoesters. Besprenkel met de wijnsaus. Strooi de citroenschil over de aardappelen en de spinazie. Serveer de groenten naast de kalfsoester en geef er partjes citroen bij om uit te knijpen.

    Pluspunten

    • Dit gerecht is vooral rijk aan B-vitaminen. Kalfsvlees en nieuwe aardappelen leveren vitamine B6 en kalfsvlees levert ook vitamine B3 en B12. Kalfsvlees, spinazie en nieuwe aardappelen bevatten foliumzuur. * • Nieuwe aardappelen in de schil en citroensap zijn twee goede bronnen van vitamine C, dat onder andere goed is om de symptomen van een gewone verkoudheid te verlichten.

    Variaties en tips

    • Magere varkens- of kalkoenoesters kunt u op dezelfde manier bereiden. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Voeg 2 groene paprika's, zonder zaden en in plakjes gesneden, en 250 g champignons, in plakjes gesneden, toe aan de sappen in de pan. Roer 2 minuten op een hoog vuur. Voeg 1 geperst teentje knoflook en de witte wijn toe. Laat koken tot de vloeistof stroperig is. Breng op smaak met peper en zout. Giet de wijnsaus over het vlees (laat de kruiden achterwege) en serveer met gekookte nieuwe aardappelen in de schil. * • Vervang de spinazie door 250 g okra, in plakjes gesneden. Kook de aardappelen en giet ze af. Verhit de olie in de hete pan, voeg de okra en het citroensap toe en laat 4 minuten koken. Roer regelmatig. Voeg de aardappelen toe. Breng op smaak met peper en zout en meng goed op een laag vuur. Bestrooi met de citroenschil voor het serveren.

    Bevat per portie

    ✓✓✓A, B1, B6, B12, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ B2, calcium, ijzer, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren