Kalkoensalade met rodekool

    Kalkoensalade met rodekool

    4keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een heerlijk knapperige wintersalade vol contrastrerende smaken. De ongebruikelijke dressing is gemaakt van cranberrysaus en walnootolie. Rodekool geeft kleur af aan de andere ingrediënten; serveer de salade dus zodra alles gemengd is.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 50 g pecannoten, grofgehakt
    • ½ tl karwijzaad
    • 300 g koud, gaar kalkoenenvlees, zonder vel, in blokjes gesneden
    • 200 g rodekool, fijngeraspt
    • 3 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
    • 2 wortels, geraspt
    • 30 g sultana's of rozijnen
    • Cranberrydressing
    • 2 el cranberrysaus
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 el walnootolie
    • 2 el rodewijnazijn
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom en klop ze goed door tot een dik-vloeibaar mengsel is ontstaan.
    2. Doe pecannoten en karwijzaad in een kleine, droge koekenpan en rooster ze op een laag vuur, onder af en toe roeren, 3-5 minuten, tot de pecannoten goudbruin zijn en een nootgeur verspreiden. Doe noten en zaad in een schone kom en laat iets afkoelen.
    3. Doe kalkoen, rodekool, selderij en wortel in de kom bij de dressing. Voeg de geroosterde pecannoten met karwij toe en de sultana's of rozijnen, en roer alle ingrediënten goed door de dressing. Serveer de salade meteen.

    Variaties en tips

    • Gebruik wittekool in plaats van rodekool en vervang wortels en sultana's door handappels met rode of groene schil. * • Maak voor een zomerse salade een dressing van 4 el extra vergine olijfolie, 2 tl dijonmosterd, 1 el honing, 2 el citroensap, 2 tl fijngeraspte verse gemberwortel en peper en zout naar smaak. Roer de in blokjes gesneden kalkoen door de dressing. Stoom 250 g in stukken gesneden asperges samen met 100 g gedopte tuinbonen, 200 g sugarsnaps en 400 g in schijfjes gesneden nieuwe aardappelen circa 10 minuten, of totdat ze beetgaar zijn. (Als de velletjes van de tuinbonen wat taai zijn, verwijder ze dan). Meng de groenten voorzichtig met de kalkoen en dressing als ze nog warm zijn. Spatel er 2 el geknipte verse bieslook door. Serveer de salade warm of op kamertemperatuur.

    Pluspunten

    • Pecannoten zijn een uitstekende bron van essentiële vetzuren en meervoudig onverzadigde vetten. * • Cranberry's bevatten een stof die door colibacteriën veroorzaakte infecties aan de urinewegen helpt voorkomen. * • Rodekool levert redelijke hoeveelheden van de B-vitamine foliumzuur, vitamine C en kalium. Kalium gaat de negatieve invloed van een te hoog zoutgebruik op de bloeddruk tegen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B6, B12, niacine, koper * ✓ A, B1, E, foliumzuur, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren